Agris.cz - agrární portál

Senát schválil využití 2,6 miliardy korun z Pozemkového fondu

6. 12. 2012 | ČTK

Senát dnes schválil novelu zákona, která vládě umožní využít 2,6 miliardy korun z Pozemkového fondu na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Pokud novelu podepíše i prezident, bude moci vláda použít například na Program rozvoje venkova v letošním i příštím roce celkem 800 milionů korun. Na národní podpory zemědělcům by ve stejném období mohlo jít z rozhodnutí vlády 630 milionů korun.

Dalších 330 milionů korun by kabinet mohl vynaložit na programy podpor pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Na vápnění lesů by mohlo z rozhodnutí vlády jít 140 milionů korun, na výstavbu čističek odpadních vod by vláda mohla uvolnit 100 milionů. Na doplňkové platby k přímým platbám by mohlo jít 400 milionů a na pozemkové úpravy pro protipovodňovou prevenci by vláda mohla využít 200 milionů korun.    

Poslanec Ladislav Skopal (ČSSD) dnes na senátory naléhal, aby návrh schválili bez pozměňovacích návrhů, protože kdyby zákon nezačal platit do konce roku, peníze z fondu by propadly. Ve Sněmovně totiž leží návrh zákona, který od příštího roku místo Pozemkového fondu zavádí Státní pozemkový úřad.    

"Kdyby to Senát jakkoli vrátil Poslanecké sněmovně, tak se to do 31. prosince nestihne," řekl Skopal. Na některé účely uvedené v návrhu mají jít peníze z fondu pouze letos. "Je skutečně úsměvné, že na Mikuláše máme projednávat, jak se profinancuje rok 2012," komentoval to senátor Vladimír Dryml. Skopal uvedl, že jde o akce, které se musí uskutečnit už letos, ale peníze je možné proplatit i v příštím roce.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:15