Agris.cz - agrární portál

Argentina požádala WTO o vyřešení jejích stížností na EU a USA

6. 12. 2012 | ČTK

Argentina požádala ve středu Světovou obchodní organizaci (WTO) o vyšetření své stížnosti na USA ohledně omezování dovozu potravin a stížnosti na Evropskou unii za blokování dovozu své bionafty. Buenos Aires tak zvyšuje sázky v obchodních sporech s oběma mocnostmi, které začaly po jarním argentinském znárodnění ropné společnosti YPF.    

Argentina během roku podala u WTO na EU a USA v těchto sporech stížnosti a už uběhla lhůta pro dvoustranné konzultace mezi stranami sporu. Po uběhnutí dvou měsíců může stěžovatel požádat organizaci o ustavení rozhodčího panelu, který ve sporu rozhodne.    

Španělsko s podporou EU uvalilo bariéry na dovoz argentinské bionafty v dubnu, krátce poté, co argentinská vláda rozhodla o znárodnění YPF, v níž 51 procent vlastnila španělská společnost Repsol. Buenos Aires kontrovalo stížností na EU. Na USA podala stížnost v září, poté co Spojené státy spolu s Japonskem a Mexikem napadly u WTO nový argentinský systém dovozních licencí.    

Evropská unie se dnes připojila ke stížnosti USA a jeho dvou spojenců na argentinské dovozní bariéry. Podle sdělení Evropské komise Argentina nelegálně omezuje dovozy evropského zboží za 8,3 miliardy dolarů (160 miliard Kč) ročně. "EU podniká tento krok proto, aby přiměla Argentinu odstranit opatření, která poškozují evropský obchod a investice více než 18 měsíců," uvedla komise. 

Argentina je největším světovým vývozcem bionafty, kterou vyrábí ze sóji pěstované na rozlehlých pampách. Jihoamerická země je také třetím největším exportérem hovězího po Brazílii a Austrálii, na americký trh se však argentinské maso dostává těžko už léta kvůli omezením uplatňovaným proti šíření slintavky a kulhavky.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 04:34