Agris.cz - agrární portál

Výzkum příčin znehodnocování baleného salátu

6. 12. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ozón může pomoci v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Podle odbornice Shreya Wani z university v Newcastle může ozón hrát úlohu v zastavení problému sáčkovaných salátových listů, které se po prodeji rychle stávají slizkými a nepoživatelnými. Slizkost je způsobována mikroby jako Pseudomonas fluorescens, sdělila časopisu Grower. Ozón je již používán k desinfekci ovoce. Může být vyráběn na místě a nemá žádná rezidua, ale salátové listy jsou jemné a jestliže jsou v nich otevřené póry, může je poškodit.

V prvním roce studování tohoto problému odbornice zkoumala maximální úrovně vystavení listů působení ozónu. Řídila pokusy tak, aby potlačovala bakterie bez poškozování listů. Nyní je potřebuje realizovat ve větším měřítku.

Její práce je podporována společnostmi dodávající listovou zeleninu Vitacress a Intercrop a společností Biofresh zabývající se skladováním ovoce a zeleniny..

Horticulture Week, 2012, 23 November, s. 28

http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:06