Agris.cz - agrární portál

V Česku ubylo včelstev i včelařů,produkce medu bude nižší

6. 12. 2012 | ČTK

V Česku ubylo včelstev, nyní jich je 538.000, takřka o 30.000 méně než před rokem. ČTK to dnes řekl Miloslav Peroutka z Českého svazu včelařů. Od loňska ubylo také včelařů. Úbytek chovatelů i včel podle Peroutky souvisí se slabší letošní produkcí medu. Ceny medu zůstávají na loňské úrovni, dodal Peroutka.

Produkce medu by se podle odhadů svazu měla pohybovat mezi 5000 a 6000 tunami, loni to bylo rekordních takřka 10.500 tun. Vzhledem k nepřízni počasí se neurodil především téměř žádný tmavý medovicový med. Počet včelařů se od loňska meziročně snížil zhruba o 1700 na zhruba 47.500 osob.

Přes mírný úbytek jsou stavy včelstev takřka o pětinu vyšší než po epidemii nemoci varroáza, která domácí chovy v roce 2008 zdecimovala. Dříve v minulosti však čeští včelaři chovali až 800.000 včel.

"Když je dobrý rok, včely jsou bujné a rojí se, takže včelaři z rojů doplní zimní ztráty. Když je špatný rok, včelstva na to reagují a nemají chuť se množit," uvedl Peroutka. Ani včelaři neměli kvůli slabší produkci snahu investovat do umělé obnovy včelstev, dodal.

Navzdory slabší produkci zůstávají podle Peroutky ceny medu na úrovni loňského roku, kdy se pohybovaly mírně nad hranicí 130 Kč za kilogram. O něco vyšší jsou ceny v obchodech, kde se pohybují kolem 150 Kč. Obchodníci do nich totiž promítli zvýšení sazby daně z přidané hodnoty

Spotřeba medu v Česku v posledních letech mírně roste. Podle údajů Českého statistického úřadu loni vzrostla o desetinu na 0,8 kilogramu na osobu. Na rozdíl od jiných států EU je ČR za normálních okolností schopna pokrýt poptávku po medu produkcí domácích včelařů.

Většinu tuzemského medu prodají včelaři přímo zákazníkům. V obchodních řetězcích naopak dlouhodobě převažují dovážené medové směsi. Včelaři upozorňují na často nevalnou kvalitu těchto produktů, v čemž jim daly za pravdu výsledky loňských kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce.


Zdroj: ČTK, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:41