Agris.cz - agrární portál

Reakce předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR a předsedy Antibyrokratické komise MZe na informaci ze setkání tzv. Stoiberovy skupiny

6. 12. 2012 | ASZ

Považuji za nutné reagovat na informaci ze setkání skupiny na vysoké úrovni pro snižování administrativní zátěže (tzv. Stoiberovy skupiny) týkající se 15% nárůstu administrativních nákladů, které přinese reforma SZP. Za argument nepovažuji ujištění komisaře Daciana Cioloşe, že nárůst se týká pouze přepracovaného systému přímých plateb, nikoli celé reformy SZP.

Byrokracie je v současné době problémem evropského zemědělství číslo 1. Sedláci často pro samou administrativu a kontroly jen stěží hledají čas na vlastní hospodaření. Jsou zavaleni nepotřebnými požadavky ze strany různých úřadů, které jim neumožňují tak potřebný rozvoj podnikání a zvyšování konkurenceschopnosti. Postup, kdy při změně agendy, která má být pro zemědělce přínosem, vzroste administrativní zátěž, považuji za naprosto neobhajitelný. Je zcela evidentní, že se jedná o špatnou strategii, kterou je třeba změnit. Složité situaci, v níž se nyní Evropská unie nachází, jistě nepomůže nehospodárné využívání prostředků, snížení veřejné podpory SZP a konkurenceschopnosti pozice zemědělství EU vlivem nadbytečné administrativy.

O tom, že boj s byrokracií není marný a že je možné i v tomto směru leccos změnit, se přesvědčuji dnes a denně ve své funkci předsedy Antibyrokratické komise MZe. Ta byla při Ministerstvu zemědělství ČR zřízena z popudu Asociace soukromého zemědělství ČR před čtyřmi lety právě ve snaze omezovat stoupající administrativní náročnost různých opatření uplatňovaných a využívaných v  resortu zemědělství. Jejími členy jsou zástupci nevládních organizací v oblasti zemědělství, kteří prostřednictvím zemědělské veřejnosti vyhledávají případy zbytečné administrativní zátěže, evidují je a předkládají k projednání. Za dobu působení komise se podařilo vyřešit stovky závažných podnětů, často jednoduchou změnou legislativy. Z popudu této komise nyní dochází v resortu zemědělství k revoluční transformaci. Kromě snížení již zmiňované neúměrné byrokratické zátěže dojde touto transformací i ke značnému snížení provozních a správních nákladů resortu. Počítá se s celkovou úsporou 640 000 000 €.  

To je jistě cesta, kterou by se mohli vydat i ministři v ostatních resortech. Vyzývám Vás proto k přehodnocení současných reformních plánů SZP vedoucích ke zvýšení administrativní zátěže. Nebo snad mají pravdu ti euro-pamětníci, kteří tvrdí, že výsledkem každé Společné zemědělské politiky je ještě více byrokratické zátěže? Plánovaná reforma pod Vaším vedením by tato slova potvrzovala.

Ing. Josef Stehlík, předseda ASZ ČR

Kontakt:

Ing. Jaroslav Šebek, tajemník ASZ ČR

tel.: 777 032 332

e-mail: jaroslav.sebek@asz.cz

 


Zdroj: ASZ, 6. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 10:48