Agris.cz - agrární portál

Díky Lesům ČR jsou povodňové škody na vodním toku Zrzávka na Novojičínsku kompletně odstraněny

8. 12. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Lesy ČR na Novojičínsku v Moravskoslezském kraji kompletně odstranily povodňové škody na vodním toku Zrzávka, které zde velká voda způsobila v letech 2009 a 2010. Nejvýznamnější stavební práce se odehrály v lokalitě historického jezu „U Pivovaru“, kde povodeň rozbila původní jez, vytvořila rozsáhlé břehové nátrže a zahloubila dno až o 4 metry.

Lesy ČR proto nechaly dle zpracované projektové dokumentace stabilizovat dno pomocí balvanitých skluzů a stabilizačních kamenných pásů a břehy opevnit těžkým kamenným záhozem. Během příprav brali lesníci v úvahu kromě protipovodňových opatření také požadavky na ochranu místních živočichů, zejména k zajištění oboustranné migrační prostupnosti pro vodní organismy. Celkové náklady na odstranění povodňových škod stály více než 25 milionů korun.

Povodně v letech 2009 a 2010 způsobily v korytě říčky Zrzávky a jeho okolí rozsáhlé škody. Lesy ČR proto ihned po opadnutí povodňové vlny provedly v inkriminovaných okamžicích nejnutnější zabezpečovací práce, které minimalizovaly další rozšíření poškození.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

  • · Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření. 

Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 8. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 06:06