Agris.cz - agrární portál

GM rostliny zůstanou ve Švýcarsku zakázány

11. 12. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Švýcarsko prodlouží zákaz pěstování geneticky modifikovaných rostlin do roku 2017.

Zákaz pěstování geneticky modifikovaných rostlin bude prodloužen do roku 2017. Na tom se před nedávnem usnesla švýcarská Národní rada na základě chybějícího ekonomického užitku.

Moratorium přijaté v roce 2005 v lidovém hlasování bude pravděpodobně o čtyři roky prodlouženo. Po schválení většinou Národní rady je zanedlouho možné počítat také se schválením Stavovské rady. Na rozdíl od prvního prodloužení v roce 2010 se rozhodnutí zdůvodňuje „chybějícím ekonomickým užitkem“. Předtím se zákaz zakládal především na rizicích geneticky modifikovaných rostlin.

Pěstování GM rostlin „musí být ekologicky, zemědělsky a ekonomicky zajímavé. Ale současně není žádné z těchto tří kritérií splněno“, říká Bernhard Nicod, člen předsednictva Švýcarského rolnického svazu.

Studie GMO: chybí ekonomický užitek

Při prvním prodloužení zákazu v roce 2010 iniciovala Spolková rada a švýcarská vláda výzkumný program (NFP59) zaměřený na otázky rizik, ale i na ekonomický užitek a akceptaci nebo možnosti koexistence pěstování rostlin s a bez genových technologií. Po několika odkladech, jimiž bylo první prodloužení moratoria v roce 2010 zdůvodněno, předložila vedoucí výzkumná skupina NFP59 v srpnu 2012 rozsáhlou závěrečnou zprávu s řadou doporučení.

Podle této závěrečné zprávy nebyla zjištěna „žádná zdravotní nebo environmentální rizika genových technologií“. Jejich ekonomický užitek je však za současných podmínek švýcarského zemědělství „skrovný“. V budoucnu by ale mohl stoupnout, pokud budou k dispozici rostliny s kombinovanými vlastnostmi, například s rezistencí vůči herbicidům a chorobám.

http://www.agrarheute.com/schweiz-gvo-anbauverbot


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 11. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:53