Agris.cz - agrární portál

Plzeňský minipivovar Purkmistr čepuje dva vánoční speciály

11. 12. 2012 | ČTK

Dva vánoční speciály uvařil pro letošní svátky plzeňský minipivovar Purkmistr podle vlastních i středověkých receptur. Jde o světlý 17stupňový vánoční speciál ze tří druhů sladu a tří druhů chmele a adventní medový ležák. ČTK to řekl Petr Míč z pivovaru. Na rozdíl od dřívějších specialit, které obsahovaly netradiční chmel i slad, šel minipivovar v "ryze českém duchu". Obou nápojů vyrobil po 1000 litrech. 

Závěr roku na pivním trhu se vyznačuje zvýšeným zájmem zákazníků o silnější piva; ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve větší míře než jindy. "Vyrábějí se speciality a lidé si dopřejí dražší pivo," uvedl šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Zejména pro velké pivovary jsou Vánoce v prodejích druhou špičkou roku po létě. 

"Medový dvanáctistupňový ležák už jsme pro adventní období nasadili. Je tam přídavek květového medu z Letin, nápoj má lehce nasládlou příchuť. Je velmi lahodný a navozuje vánoční atmosféru. Už v tomto období zahřeje," uvedl Míč. Vánoční "sedmnáctku" s obsahem alkoholu sedm procent začne pivovar prodávat v pondělí 17. prosince a nabídne ji kromě čepované verze i v lahvích o objemu 0,7 litru s patentním uzávěrem. "Půjde o nejsilnější z 50 druhů piv, které jsme za 5,5 roku existence vyrobili," uvedl Míč. Už dříve připravil "patnáctku" i "šestnáctku", ale jen tmavou a polotmavou s netradičním chmelem. Letos vsadil na tři žatecké chmele a tři české slady - plzeňský a trochu karamelového a mnichovského. "Je to hutnější pivo s krásně zlatavou barvou," vysvětlil Míč. 

Závěrem roku se podle něj vždy vaří piva, která nejsou po celý rok na čepu. Jsou z nejkvalitnějších surovin a hlavně silnější a hutnější, aby zahřála a zasytila a byla něčím netypická. 

"Na advent jsem zvolila med, který se používá i do cukroví, aby se lidé nabudili na chuť Vánoc," řekla sládková Eva Straková. Pivovar použil květový med, který je v pivě výraznější než lesní. Na 100 litrů tam je 2,5 kilogramu medu, což je podle Strakové hodně. "Něco požerou kvasnice a zůstane tak jenom aroma medu," dodala. Medová piva už Purkmistr vařil. "Nyní jsme ale dali med do ležácké kádě na hlavním kvašení a do hotového piva, protože v kádi spotřebují hodně medu kvasnice. Chmelení bylo jiné než u normálního ležáku. Chmelila jsem třikrát a nakonec jsem dala chmel s výraznější hořkostí, než se dává běžně," dodala. 

Pivovar, který loni vyrobil 1300 hektolitrů piva, rozšířil letos kvůli pivním lázním i vyšší poptávce kapacitu o 300 hektolitrů.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 01:04