Agris.cz - agrární portál

Na trhu se před Vánocemi objeví kapr s příznivým vlivem na srdce

11. 12. 2012 | ČTK

Poprvé si letos mohou lidé před Vánocemi koupit kapra s větším podílem omega 3 mastných kyselin. Ryba, jejímuž chovu se věnuje Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, má příznivý vliv na prevenci a léčbu kardiovaskulárních onemocnění. Kapr se zvýšeným obsahem omega 3 mastných kyselin bude k dostání na prodejních místech v Praze, Českých Budějovicích, Vodňanech a Blatné. Novinářům to dnes řekl ředitel vodňanského Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Pavel Kozák.

"Na trh se v letošní předvánoční premiéře dostane přes 100 metráků těchto ryb," uvedl. Vyšší podíl omega 3 mastných kyselin kapr získá ze speciální krmné směsi, která obsahuje řepkové výlisky a lněné semínko. Ryba, jejímuž výzkumu a chovu se ve Vodňanech věnují pět let, bude v porovnání s běžným kaprem zhruba o 15 procent dražší. "Počítáme, že cena za jeden kilogram se bude pohybovat mezi 80 a 85 korunami," řekl Kozák.

Pozitivní vliv na zdraví kapra s omega 3 mastnými kyselinami prokázal v posledních dvou letech výzkum. Na něm Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity spolupracovala s pražským Institutem klinické a experimentální medicíny. Výzkum spočíval v tom, že dobrovolní pacienti, kteří se po operaci srdce zotavovali v Lázních Poděbrady, čtyři týdny konzumovali kapra s vyšším podílem omega tři mastných kyselin. "V porovnání s ostatními pacienty, kteří drželi klasickou dietu, u nich za tu dobu došlo k významnému zlepšení parametrů tukového spektra krve," řekl výzkumný pracovník Fakulty rybářství a ochrany vod Jan Mráz.

Podle něj však záleží i na správném postupu při zpracování kapra. "Nejlepší je připravovat jej na řepkovém oleji a při teplotě uvnitř ryby kolem 60 až 70 stupňů Celsia," uvedl Mráz.

Omega 3 esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:03