Agris.cz - agrární portál

Eurostat: Zisk zemědělství v ČR letos mírně klesne na 15,7 mld.Kč

13. 12. 2012 | Finance.cz

Letošní zisk českého zemědělství by podle předběžného odhadu, který zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat), měl klesnout na 15,7 miliardy korun. Bylo by to o 1,4 miliardy korun méně, než činil loňský rekordní výsledek. Údaje dnes ČTK poskytl Český statistický úřad. Pokud se odhad naplní, byl by to druhý nejvyšší zisk odvětví v historii.

Podle ředitele odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí ČSÚ Jiřího Hrbka pozitivně ovlivnil letošní hospodaření českých zemědělců především růst cen významných komodit. Meziročně se zvyšovaly ceny obilí, řepky, vepřového a hovězího masa i vajec, naopak.

"Na druhé straně byl rok 2012 charakteristický nižší úrodou, zejména hlavních plodin rostlinné výroby, obilovin a řepky," podotkl Hrbek. Zemědělcům podle něj naproti tomu rostly náklady. Zdražovaly především energie, pesticidy a hnojiva.

Loňský zisk 17,1 miliardy korun byl nejvyšší od roku 1998, odkdy statistici tento ukazatel sledují. České zemědělství je zejména díky evropským dotacím od vstupu do Evropské unie ziskové. Dotace zemědělcům ze zemí, které do EU vstoupily až v roce 2004 a později, jsou však stále nižší, než kolik pobírají jejich kolegové ze starých členských států. Vyrovnání by mělo nastat po roce 2013. Zemědělci z nových zemí však často upozorňují, že ani poté zřejmě nebude jejich dotace na hektar stejná jako v původních zemích.


Zdroj: Finance.cz, 13. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:07