Agris.cz - agrární portál

Brněnská veterinární univerzita obnovila historickou jízdárnu

13. 12. 2012 | ČTK

Veterinární a farmaceutická univerzita v Brně zrekonstruovala historickou jízdárnu, kterou v dobách císařovny Marie Terezie využívali dragouni. Uplynulého půl století v ní byly sklady a chátrala. Nyní poslouží nejen k výcviku, ale i léčbě koní. ČTK to dnes řekl Jaroslav Hanák z vedení sekce chorob velkých zvířat univerzity.

Oprava objektu přišla na bezmála 25 milionů korun. Byla obnovena jízdárna, dlouhá 60 a široká 23 metrů. Nově jsou v ní vyšetřovny pro koně s ortopedickými problémy, laboratoře pro umělou reprodukci i úschovu spermatu hřebců.

Budova má nezaměnitelný historický ráz. V první řadě bude sloužit k výuce studentů a léčbě koní. Univerzita jich ročně ošetří přibližně 1500. V republice je nyní chováno asi 70.000 koní a i přes hospodářskou krizi jejich počty vzrůstají. Nové ortopedické a reprodukční centrum tak bude plně vytíženo.

"Dříve jsme byli nuceni dělat diagnostiku ve venkovní jízdárně, nebo voděním koní po komunikacích v areálu univerzity. Nyní jsme konečně získali důstojné pracoviště," uvedl Hanák.

O obnově jízdárny začal snít před 49 lety, kdy na univerzitu nastoupil coby student prvního ročníku. Již tehdy byl objekt ve špatném stavu. Nyní byl zachráněn doslova v poslední chvíli. Náročné byly zejména opravy rozpadající se dřevěné střechy.

Jízdárnu v minulosti po císařskokrálovském dragounském pluku využívalo jezdectvo československé armády a pak i jezdci z řad členů tělovýchovné jednoty Sokol. Protože brněnská veterinární univerzita je mezi chovateli poskytovanou péčí vyhlášená, budou mezi pacienty nového zařízení bezesporu i špičkové závodní koně nejen z Česka, ale také ze zahraničí.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.05.2024 14:15