Agris.cz - agrární portál

Pustit kapra zpět do řeky? Patrně to nepřežije

17. 12. 2012 | Denik.cz

Řada lidí na Chebsku stále dodržuje štědrovečerní zvyk vypouštění kapra zpět do řeky. Odborníci ale upozorňují, že ryba s největší pravděpodobností stejně uhyne.

Pustit kapra zpět 'na svobodu' chtěl také syn šestatřicetiletého Jaroslava Maršálka z Chebu. „Minulý rok jsme měli kapra ve vaně a pak jsem ho zabíjel já," popisoval. „Náš syn Stáník to ale těžce nesl, a tak jsem mu slíbil, že letos kapra pustíme. Teď mu asi budu muset 'vysvětlit', že už jsou všichni kapři puštění. Netušil jsem totiž, že bychom tím rybě nepomohli," přiznal.

Odborníci právě s předstihem upozorňují, že podobné plány na puštění jednou chyceného kapra zpět do přírody nejsou zrovna ideální. „Ti, kdo by chtěli kaprovi prodloužit život, by si měli uvědomit, že vylačněný kapr není s to po vypuštění v řece či rybníce přežít a v 70 procentech uhyne," potvrdil Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Jak vysvětlil, není radno zkoušet rybu zabíjet doma. Kdo to neumí, měl by to přenechat těm, co to zvládají. „Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům kapra si nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování," vysvětlil mluvčí.

Autor: Václava Simeonová


Zdroj: Denik.cz, 17. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:31