Agris.cz - agrární portál

Novým předsedou rady Vinařského fondu je hejtman Hašek

17. 12. 2012 | ČTK

Novým předsedou rady Vinařského fondu byl na prvním jednání v říjnu obměněného orgánu dnes zvolen jihomoravský hejtman Michal Hašek (36). Novým místopředsedou rada zvolila předsedu Svazu Vinařů ČR Tibora Nyitraye, informovalo dnes ministerstvo zemědělství. Členy rady dnes přijal ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).    

Členové rady Vinařského fondu jsou ministrem jmenováni na čtyřleté období. Jejich funkce je neslučitelná s členstvím v dozorčích radách. V radě mohou zasedat nejvýše tři období v řadě.     Ministr zemědělství koncem října jmenoval nové členy rady. Předchozí radě totiž skončil mandát 6. října. Vinaři a vinohradníci v ní mají devět členů, po jednom ministerstvo zemědělství (MZe) a Jihomoravský kraj. Názor na existenci fondu, přes který ročně protečou dotace za desítky milionů korun, v poslední době rozděluje tuzemské vinaře.    

Vinařský fond v posledních letech hospodaří se 70 až 80 miliony korun ročně. Kromě vinařských akcí fond podporuje účast vinařů na zahraničních výstavách, financuje také náklady spojené s logem Vína z Moravy, Vína z Čech a podporuje Svatomartinské víno. Do fondu platí stát, vinaři, obce, sponzoři i kraje. Z každého litru vína vyrobeného v ČR odvádí firmy 50 haléřů, pokud vyrobí více než 1000 litrů ročně. Firmy platí také 350 korun z každého hektaru vinice.


Zdroj: ČTK, 17. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:35