Agris.cz - agrární portál

Do řetězců míří první české bio pivo. Chmel se ošetřuje mořskou řasou

18. 12. 2012 | iDNES.cz

V obchodech se o Vánocích objeví první české bio pivo. S jeho výrobou začal Žatecký pivovar. Jako druhý uvede tento speciál příští rok na trh jihočeský  Bohemia Regent. Zájem o bio pivo ve světě roste a jeho výrobu začal podporovat i  stát, a to částkou zhruba 4 miliony korun.

Silný patnáctistupňový "sváteční speciál" vyrobil zatím Žatecký  pivovar v objemu 80 hektolitrů, tedy šestnáct tisíc lahví. Má necelých šest procent alkoholu, výroba slabšího piva by byla  podle jednatelů pivovaru příliš drahá. Doporučená cena prvního bio piva z českých bio surovin je 15,90 Kč, v obchodech se ale může lišit.

Vůbec první bio pivo v Česku už letos vyrobil Minipivovar Jeseník v  objemu kolem deseti hektolitrů, zlatavý mok však uvařil ze zahraničního  chmele a bez státní podpory. Impulsem pro pivovary Žatec a Regent byla  dotace z programu TIP, v němž Ministerstvo průmyslu a obchodu rozdělí  zhruba 4 miliony korun. Program je tříletý. Zhruiba stejnou sumu zaplatí  producenti a komerční sféra.

Místo  chemie postřik z mořské řasy

Bio chmel a bio slad vyrábí zhruba desítka pěstitelů. Označení bio má  garantovat, že se syntetické pesticidy k ošetřování rostlin nahradí  přírodními látkami. Například chmel se v konvenčním zemědělství ve svém  vegetačním období musí zhruba desetkrát postříkat nebo jinak ošetřit konvenční  chemií, která je levnější. V letošních cenách je bio slad o sto procent  dražší a bio chmel o šedesát procent.

Vyšší cena je daň za ekologické zemědělství. Bio chmel se stříká výtažkem z  mořských řas, mšice se ničí výtažkem z tropické dřeviny Quassia amara, proti  svilušce chmelové se nasazují roztoče, kteří škůdce zahubí.

Zájem i bio pivo  mají v USA

Žatecké bio pivo se o Vánocích objeví na pultech v řetězci Billa, k dostání  už je v některých prodejnách biopotravin a v obchodech pivovaru. "Oslovovali  jsme prakticky všechny obchodní řetězce, se kterými obchodujeme, jako první pivo  začne o Vánocích prodávat Billa, zájem projevilo i Tesco," řekl iDNES.cz  jednatel Žateckého pivovaru Tomáš Lejsek.

Druhý jednatel pivovaru Martin Kec vidí potenciál bio piva hlavně v exportu.  Například v Německu toto pivo zaujímá 1,5 procenta trhu. Bio chmel se v sousední zemi pěstuje na osmdesáti  hektarech polí. "Zájem projevili naši distributoři v USA. Jednáme i s partnerem  ve Finsku, kde zvažujeme účast v tendru u polostátního distributora," uvedl  Kec.

Roste nabídka  bezlepkového piva

Pivovar má ambice dostat se v objemu výroby na tisíc hektolitrů, tedy  zhruba na úroveň, kam se po dvou letech dostal s bezlepkovým speciálem  Celia. Prodeje piva pro celiaky zvyšují hlavně řetězce. "Dostali jsme se i  do sítí, kde jsme to nečekali, třeba do Kauflandu," uvedl Lejsek. Pivovar  si myslí, že prodej ještě  poroste. Tento trh je malý pouze na první  pohled, jen v Česku je evidováno okolo stovky tisíc lidí s bezlepkovou  dietou.

S pivem pro celiaky v těchto dnech zamířil do obchodů také rodinný pivovar Bernard. "O  pivo si vlastně řekli sami zákazníci," říká mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Podle něj  náročné kontrolní testy zvyšují i cenu piva prémiové značky, stanovenou na 24,90  koruny. Chuť ležáku s obsahem alkoholu 4,7 procenta by měla být k nerozeznání od  piva s obsahem lepku. Firma právě jedná o umístění do řetězců. Zatím se prodává  v prodejnách Hyper Albert, od Nového roku v Makru a ve vybraných prodejnách  Tesco. Čísla o prodejích zatím pivovar nemá.

Autor: Filip  Horáček

Zdroj: iDNES.cz, 18. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:31