Agris.cz - agrární portál

Egypt a Rusko kvůli BSE možná omezí dovoz hovězího z Brazílie

18. 12. 2012 | ČTK

Egypt a Rusko možná omezí dovoz hovězího masa z Brazílie. Chtějí tak reagovat na výskyt případu atypické formy bovinní spongiformní encefalopatie (BSE), která se začátkem prosince objevila v brazilském státě Paraná. Ačkoliv je Rusko největším dovozcem brazilského hovězího a Egypt třetím největším, dopady na obchod by nemusely být velké. BSE je známá jako nemoc šílených krav.    

 Podle ruských zdrojů ale obě země patrně budou dál kupovat značné objemy hovězího z jiných oblastí Brazílie. Ta od ledna do září vyvezla 896.000 tun hovězího, což z ní činí největšího světového exportéra této komodity. Více než polovinu brazilského hovězího nakupuje Rusko, Hongkong a Egypt. Hongkong přitom k žádným restrikcím zatím nesáhl, což potvrzuje, že celkové dopady na obchod zůstanou slabé.

Šéf ruské veterinární správy Sergej Dankvert agentuře Reuters řekl, že zákaz dovozu veškerého brazilského hovězího je kvůli tomuto výskytu BSE nepravděpodobný. Pokud by ale nějaká restriktivní opatření přijata byla, pak se podle něj budou zřejmě vztahovat jen na ten stát, kde se onemocnění vyskytlo.

Rusko ze státu Paraná už asi rok nedováží hovězí, kuřecí ani vepřové. Totéž se týká států Rio Grande do Sul a Mato Grosso. Dovoz z těchto států zastavilo už dříve, a to kvůli hygienickým důvodům. Z ostatních brazilských států Rusko za prvních devět měsíců letošního roku dovezlo více než 212.000 tun hovězího.    

Brazilský list Valor Económico napsal, že Egypt dovoz hovězího masa ze státu Paraná rovněž omezí, ostatních brazilských států se restrikce nemají týkat. List neuvádí žádné zdroje svých informací, uvedl však, že egyptští představitelé ústně informovali brazilskou ambasádu v Káhiře, že země omezí dovoz ze státu Paraná. Egypt od ledna do září z Brazílie dovezl více než 99.000 tun hovězího.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 03:59