Agris.cz - agrární portál

Potravinářům nastaly horší časy

18. 12. 2012 | E15 on line

Zatímco producenti potravinářských výrobků si loni v tržbách polepšili o více než osm procent na 227,8 miliardy, výrobci nápojů si pohoršili o 1,5 procenta na 55,9 miliardy. Uvádí to Panorama potravinářského průmyslu, kterou před několika dny zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Na nárůstu tržeb se nejvíce podílely obory obilní vertikály, tedy mlýnský a pekařský průmysl a výroba průmyslových krmiv. Přidal také tukový průmysl i výroba mléčných výrobků, tedy rozhodující část oborů. Naopak masný průmysl zaznamenal pokles.

„Podíváme-li se na vývoj za poslední roky, jde o běžnou oscilaci způsobenou výkyvy cen komodit. U nápojů je situace u tržeb na první pohled vyrovnaná, ale varující je vývoj přidané hodnoty, který svědčí o tom, že výrobci nejsou schopni promítat vstupy do cen výrobků,“ řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. „Pro letošní rok je možné predikovat pokles objemu prodeje, způsobeného růstem maloobchodních cen z pohledu DPH a cen vstupů a přesunem části nákupů na alternativní trhy a do zahraničí,“ dodala Večeřová.

Tržby výrobců potravin také brzdí tlak maloobchodních řetězců na dodavatele vyvolaný silnou konkurencí v Česku a dopady krize.

Hlavní brzdou růstu tržeb u potravin je podle analytika PricewaterhouseCoopers Pavla Kulhavého tlak na ceny daný tím, že spotřebitelé šetří a nakupují hlavně podle cen. „Další výraznější pokles cen na pultech obchodů ale nečekám, proto by příští rok měl být pro výrobce snad lepší než letošní,“ řekl Kulhavý deníku E15.

Také prezident Potravinářské komory Miroslav Toman doufá v pozitivní vývoj. Nicméně největší vliv na vývoj potravinářského sektoru má podle něj ekonomická situace a úroveň DPH, která se od příštího roku opět zvýší, byť zatím není jasné jak.

„To se může projevit v poptávce po potravinách i v další změně nákupních zvyklostí. Spotřebitelé začínají upřednostňovat tradiční základní potraviny – mléko, chleba, housky a zeleninu. Naopak spotřeba masa a ovoce klesá. Při tomto trendu je možné, že například po specializovaných potravinářských výrobcích nebude taková poptávka a výrobci se mohou dostat do problémů,“ uvedl Toman.


Zdroj: E15 on line, 18. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:26