Agris.cz - agrární portál

Stát podle potravinářů nedostatečně propaguje domácí výrobky

18. 12. 2012 | ČTK

Stát nedostatečně propaguje domácí potraviny, řekl dnes na tiskové konferenci Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Zatímco Česko podporuje národní či regionální značky potravin zhruba 250 miliony korun ročně, sousední a z hlediska počtu obyvatel o něco menší Rakousko na propagaci místních výrobků dává kolem dvou miliard Kč ročně.    

Stát nyní finančně podporuje národní značku kvality Klasa a označení Regionální potravina. Potravinářská komora od loňska používá logo s Českou vlajkou a nápisem "Český výrobek - garantováno Potravinářskou komorou".    

"Do toho všeho se ročně nainvestuje tak 250 milionů korun, v zemi, která má deset milionů obyvatel," uvedl Koberna. "Když se podíváte do Rakouska, tak tam do propagace rakouských potravinářských výrobků jdou ročně v přepočtu zhruba dvě miliardy, na trh, který je proti nám dvoutřetinový," dodal s tím, že rakouský spotřebitel je denně přesvědčován o tom, že má kupovat domácí zboží, protože je nejlepší. "A ten spotřebitel se podle toho chová," podotkl.    

"V Rakousku takovéhle kampaně a investice ze strany státu jsou v řádu několika desítek let," uvedla Emilie Pražáková z obchodního řetězce Tesco. "My sami nejsme schopni tu edukaci udělat v takovém kalibru jako funguje se státní podporou," dodala.    

 Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Zdeňka Juračky podporu prodejů místních potravin v řetězcích komplikují také časté personální změny na ministerstvu zemědělství a složitá byrokracie.    

Podle majitele největší tuzemské agropotravinářské skupiny Andreje Babiše jsou Češi v otázce potravin stále výrazně menšími patrioty než Poláci, Francouzi či Rakušané. Řada členských zemí EU přes deklamace o volném trhu navíc využívá různá netarifní opatření, aby znemožnila dovozy zahraničních potravin.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 08:53