Agris.cz - agrární portál

SVS: Kapři se budou v Praze prodávat na více místech než loni

18. 12. 2012 | ČTK

Vánoční kapři se budou letos v Praze zřejmě prodávat na více místech než loni. Zatímco před rokem se ryby v hlavním městě prodávaly na 188 místech, letos by měli být kapři k dostání minimálně na 200 místech, vyplývá z údajů Státní veterinární správy (SVS). Podle mluvčího SVS Josefa Dubna nárůst prodejních míst souvisí s mírně rostoucím zájmem Čechů o sladkovodní ryby. Na některých místech, především v okolí obchodních center, již pouliční prodej kaprů začal.    

"Loni bylo v Praze 188 prodejních míst a 68 prodejců. Letos se zdá, že bude prodejních míst více, asi kolem 200 i více prodejců," řekl Duben. "Souvisí to zřejmě se vzrůstající oblibou ryb vůbec, tedy i sladkovodních," dodal s tím, že na růstu poptávky po tuzemských rybách má podíl také propagační kampaň ministerstva zemědělství Ryba domácí.    

Veterinární inspektoři budou podle mluvčího i letos kontrolovat, zda nejsou kádě přeplněné, zda je zajištěn přísun kyslíku prostřednictvím vtékající vody jestli prodavači s kapry zacházejí správným způsobem. Dodržování předpisů ze strany prodejců vánočních kaprů se prý také v důsledku kontrol z dlouhodobého hlediska lepší.    

Přes staletou tradici českého rybníkářství a rybářství upřednostňují Češi dlouhodobě mořské ryby, kterých ročně snědí kolem čtyř kilo na hlavu. Nicméně spotřeba sladkovodních ryb několik let po sobě mírně roste, loni se zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu. Celkově Češi ve srovnání se zbytkem Evropy jedí podprůměrné množství ryb. Podle odborníků především z cenových důvodů upřednostňují drůbeží maso.    

Tradiční český prodej a zabíjení vánočních ryb v ulicích má také své odpůrce zejména mezi ochránci zvířat. Například iniciativa Vánoce bez násilí uspořádala v minulých dnech protestní happening. Aktivisté během něj rozdávali letáky, ve kterých popisovali, jak necitlivě se zachází s kapry při výlovu rybníků, jak musí hladovět, jak se dusí, když je přenášejí bez vody, jak se bojí o život a nabádali v nich k vegetariánství.    

Podle Dubna si dnes většina zákazníků nechává kapra zabít, popřípadě vykuchat. "Je to lepší, než si jej nosit domů živého a pak, až si ho děti oblíbí, a kapr si v teplé chlorované vodě v prudkém světle koupelny vytrpí své, obtížně usilovat o jeho bezživotí," podotkl Duben.    

Takřka 90 procent produkce tuzemských rybářů, pohybující se kolem 20.000 tun ryb ročně, představuje kapr. Necelá polovina směřuje na vývoz. Drtivá většina kaprů (asi 85 procent) se prodá před Vánoci, šest až osm procent o Velikonocích. Lidé ale začínají místní ryby více jíst i v průběhu roku.


Zdroj: ČTK, 18. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 20:06