Agris.cz - agrární portál

Za výběrového pohořelického kapra dají lidé okolo 95 korun

19. 12. 2012 | ČTK

Největší nápor zákazníků, kteří půjdou pro vánočního kapra, očekávají dva hlavní jihomoravští chovatelé v pátek a v sobotu. Na některých místech kádě s kapry stály od pondělí, dnes už se objevily na většině tradičních prodejních míst po celém kraji. Cena výběrového kapra se pohybuje okolo 81 korun za kilogram, pohořelického kapra lidé koupí okolo 95 korun. ČTK to řekli ředitel Rybářství Hodonín Radek Čučka a ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. 

Zatímco Hodonínští předpokládají, že prodají v předvánočním prodeji zhruba 350 tun, v Pohořelicích ještě o 50 více. Jde však jen o odhady, protože prodej běží celý prosinec a konečná čísla získají prodejci až na Štědrý den, v ten den už se bude dopoledne prodávat jen na některých místech. 

Zákazníci si mohou vybrat, jestli si koupí kapra do 2,5 kila, který je levnější, nebo výběrového nad tuto hmotnost. "Ke koncovému zákazníkovi se kapr do 2,5 kila dostane za 78 korun," uvedl Čučka. Pohořelický je zhruba o sedm korun dražší. Zákazníci si připlatí za to, že dostanou kapra, u něhož mají zaručenou kvalitu s chráněným označením původu. 

V Pohořelicích značku získali před necelými šesti lety a podle Osičky jim pomáhá. "Máme také označení Klasa a Zlatá chuť jižní Moravy a lidé na to slyší a vracejí se pro kvalitní ryby. Je to vidět i na tom, že jsme před dvěma lety otevřeli vlastní prodejnu u sádek ve Velkém Dvoře nedaleko Pohořelic a je úspěšná. Můžeme říct, že tržby rostou," uvedl Osička.

Zajímavostí předvánočního prodeje je, že na Slovensko začali Hodonínští vozit ryby už zhruba o týden dřív. "Tam to lidé nenechávají na poslední chvíli jako u nás," vysvětlil Čučka.


Zdroj: ČTK, 19. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:50