Agris.cz - agrární portál

Poslanci potvrdili vznik Státního pozemkového úřadu od ledna

19. 12. 2012 | FinančníNoviny.cz

Poslanci dnes potvrdili vznik Státního pozemkového úřadu od ledna příštího roku. Nepřijali návrh horní komory na roční odklad ustavení nové instituce. Státní pozemkový úřad nahradí pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. Kabinet si od změny slibuje úspory administrativních nákladů a agend. Předloha nyní míří k podpisu prezidenta.

Roční odklad prosadila v horní komoře opoziční ČSSD. Obávala se, že transformace není řádně připravena a mohla by způsobit potíže. "Transformace je připravena k lednu 2013, její oddálení se jeví jako neúčelné a nehospodárné," uvedl dnes ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Senátor Miroslav Nenutil (ČSSD) však připomněl potíže, které provázely v minulosti vznik Úřadu práce.

Pro původní sněmovní verzi hlasovalo 105 poslanců, potřeba bylo nejméně 101 hlasů. Proti bylo 68 poslanců.

Státní pozemkový úřad by měl podle předlohy spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá Pozemkový fond, a vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. To nyní zajišťuje soustava pozemkových úřadů. Nový úřad také bude moci finančně podporovat zemědělce, jak to dnes činí Pozemkový fond. Za dobu jeho existence čerpalo české zemědělství a venkov z fondu zhruba 12 miliard korun.

Přijetí zákona by mělo vést k úbytku úředníků z 1695 zhruba o 350, a tím i ke snížení mzdových nákladů o 150 milionů korun. Na investicích by se příští rok ušetřilo 9,7 milionu korun, na provozu zhruba 69 milionů korun.

Senát také navrhoval včlenit do předlohy navzdory Bendlovu nesouhlasu možnost využití výnosů z prodeje a pronájmu státní půdy mimo jiné na řešení rizikových situací, například na náhrady pro zemědělce postižené suchem. Chtěl navíc omezit případné převody státních pozemků v národních parcích na obce.

Už ve Sněmovně se do zákona dostalo zachování výhodnějšího splátkového režimu při koupi státní půdy i v případě jejího převodu na příbuzné nebo firmy, v nichž kupující figuroval. Další úpravy se týkají církevních restitucí. Církve by například neměly nárok na náhradu škody v případě, pokud byl pozemek po červnu 1991 s jejich souhlasem zastavěn a nelze jej vydat.

Fond spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. Vznikl k 1. lednu 1992. V současné podobě, kdy je právnickou osobou zapsanou v obchodním rejstříku, má fungovat do konce roku 2012. K 1. lednu 2013 by se měl stát organizační složkou státu podřízenou ministerstvu zemědělství.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 19. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 14:23