Agris.cz - agrární portál

Copa Cogeca požaduje v oblasti ozelenění SZP větší míru flexibility pro farmáře

19. 12. 2012 | Zemědělský svaz ČR

Na dnešním jednání zástupců C/C se představiteli kyperského předsednictví, požadovali zástupci C/C větší pružnost pro zemědělce v oblasti přijímání „zelených nástrojů“ SZP. Tento krok přišel jako reakce na jednání ministrů zemědělství, kteří debatovali nad kyperskou zprávou o dosaženém pokroku. Farmáři a jejich družstva byli letos zasaženi nepříznivými klimatickými podmínkami a tajemník C/C v této souvislosti řekl: “Ozelenění nesmí podkopat výrobní kapacity zemědělců, nebo zvýšit jejich výrobní náklady“.

Na jednání s kyperským ministrem zemědělství Sofoclisem Aletrarisem, pan Pesonen dále řekl:“ Jsme potěšeni, že komisař EK chce prosadit vyšší míru pružnosti v oblasti ozelenění. Chceme, aby zemědělci měli sami možnost výběru ze širšího souboru nástrojů tak, aby lépe vyhovovali situaci na jednotlivých farmách a v družstvech a tak lépe mohli přispět k ochraně životního prostředí. Na druhé straně máme obavy, že návrh EK na vyčlenění ekologicky zaměřených oblastí (EFAś) v rámci reformy SZP bude znamenat snížení rozlohy zemědělské půdy vhodné pro výrobu. To bude ve svém důsledku znamenat snížení možnosti produkce primárních surovin pro potravinářský průmysl a méně krmiva pro zvířata“.

Také požadoval prodloužení režimu cukerných kvót nejméně do roku 2020 s tím, že hlavní restrukturalizace sektoru produkce cukru již proběhla v obrovském rozsahu v roce 2006. Kvóty je třeba i nadále zachovat z důvodu stability organizací na trhu a zlepšení jejich konkurenčního postavení. Co se týká doporučení, která přijala expertní skupina k vínu, sdělil Pekka Pesonen, že je to krok správným směrem a naléhá na ministry zemědělství, poslance EP a EK, aby tato doporučení přijali a zapracovali je neprodleně do pravidel vymezujících postavení a fungování společných organizací trhu; jen tak lze zachovat stabilitu v sektoru produkce vína a výsadbových práv i nadále.

Co se týká programů rozvoje venkova, pan Pesonen souhlasí s mnoha návrhy, jak je připravuje EK, ale požaduje nová, specifická opatření a nástroje, které umožní zelený růst a které zajistí současně ekonomický a výrobní růst i cíle spojené s ochranou životního prostředí. „V souvislosti s chystanou revizí méně výhodných oblastí (LFA) také vyjadřujeme svoje obavy ze ztráty jejich statutu a očekáváme od ministrů zemědělství, že se shodnou na takové delimitaci LFA, která bude přiměřená a bude brát v úvahu skutečné obtíže, které jsou spojeny s řízením a kontrolou takových oblastí“.

V závěru svého vystoupení, vyzval tajemník C/C k urychlenému přijetí rozpočtu EU na další období, aby bylo možno provést implementaci nových reformních pravidel v předpokládaném termínu, tedy v roce 2014. C/C je toho názoru, že výdaje EU, které jsou určeny na SZP nepřesahují 1% všech veřejných výdajů EU a jako takové musí být do roku 2020 zachovány v této výši. Jakékoliv další snížení rozpočtu EU v kapitole SZP není přijatelné. Sektor zemědělské výroby je jediným, skutečně společným ekonomickým výrobním sektorem v EU, který je prakticky celý financován z rozpočtu EU; většina ostatních ekonomických sektorů je více méně financována z národních zdrojů a nemají takovýto „společný“ charakter, ani výstupy.

V této souvislosti vyjádřil pan Pesonen také svoje obavy z toho, že:“Členské země by mohly provádět přesuny zdrojů určených pro přímé platby v rámci prvního pilíře SZP do pilíře druhého bez možnosti národní finanční spoluúčasti“. Tato skutečnost by podkopávala „společný“prvek SZP a oslabila by první pilíř velmi zásadním způsobem“.

A.Cheesley, tisková mluvčí C/C

Přeložil: Louma, 19.12.12

Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 19. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:20