Agris.cz - agrární portál

Výlov konopišťského rybníka bude zřejmě až na jaře

27. 12. 2012 | ČTK

Výlov konopišťského rybníka, který je nyní z poloviny vypuštěný, se zřejmě odloží na jaro. V současnosti k tomu není vhodné počasí, řekl ČTK benešovský místostarosta Roman Tichovský (ODS). Radnice chtěla rybník letos odbahnit, nezískala na to ale dotaci. Chce tak udělat alespoň nejnutnější opravy. 

"Potřebujeme nějakých deset dní oblevy, aby tam nebyl led, abychom byli schopni ryby vylovit a odsát bahno," uvedl Tichovský. Pokud takové podmínky v zimě nenastanou, přesune se podle něj výlov na březen. "Všechno je to připravené, čeká se na počasí a na to, kdy nám dají povel rybáři," podotkl místostarosta. 

Radnice měla přislíbenou dotaci od EU, soutěž na zakázku za více než 60 milionů korun se ale zkomplikovala kvůli odvolání jednoho z účastníků k antimonopolnímu úřadu. Proti zrušení dotace se město odvolalo. Pokud ji skutečně nezíská, opraví hráz a odbahní rybník jen v okolí stavidel a znovu napustí. Tato záložní varianta má stát 9,8 milionu korun. 

"Musíme hráz a stavidla opravit, aby rybník byl provozuschopný a nechal se vypouštět a fungoval jako rybník, aby měl nějakou akumulační možnost zachytávat přívalové deště. To teď bohužel nemá, protože nejde vypustit. Musíme to vypouštění opravit," uvedl místostarosta. 

Pokud město dotaci získá, bude moci odsát bahno ze dna a dostane se k až k zabetonovanému vypouštěcímu čepu. "Pokusili bychom se ten čep vytáhnout a vypustit rybník klasickým způsobem, jako se vždycky vypouštěl. Pak ale samozřejmě musíme obnovit to vypouštění," uvedl Tichovský. Rybník podle něj bude po vytrhnutí čepu prázdný do 24 hodin. 

Do tendru na odbahnění rybníka se přihlásilo sedm firem, do užšího výběru postoupily tři. Jednu z nich však radnice vyloučila kvůli údajným nesrovnalostem v zadávací dokumentaci. Neúspěšný uchazeč podal námitku proti vyloučení, kterou radnice zamítla. Poté se firma obrátila na antimonopolní úřad se žádostí o přezkoumání. Ten po několika měsících rozhodl, že radnice musí část soutěže zopakovat, což město učinilo. Státní fond životního prostředí mu ale už neprodloužil registrační list k dotaci. 

Rybník u stejnojmenného zámku je už delší dobu zanesený. Podle Tichovského byl naposledy vypuštěn v roce 1972. Podle rybářů jsou v něm trofejní kapři a sumci a také bílí cejni.


Zdroj: ČTK, 27. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 14:05