Agris.cz - agrární portál

Hamé hodlá příští rok zvýšit produkci v Rusku o 10 až 15 procent

28. 12. 2012 | ČTK

Potravinářská společnost Hamé hodlá v příštím roce zvýšit produkci v Rusku zhruba o deset až 15 procent. Důvodem je fakt, že firma získala kontrakty na federální řetězce, řekl ČTK generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Hamé kromě Ruska hodlá posilovat i na dalších zahraničních trzích. V letošním roce připadá polovina tržeb firmy na tuzemský a polovina na zahraniční trhy.

Hamé ve svém ruském závodě (kromě něj má v cizině závod i v Rumunsku) vyrábí masové výrobky, konzervy, kečupy a kojenecké výživy. Další výrobky na ruský trh dováží. Loni v Rusku firma dosáhla tržeb 406 milionů korun, což je o 30 procent méně než v roce 2010. Podle vedení společnosti souvisel propad s krizí na tamním trhu i se snahou konkurence kopírovat značku Hamé. Soud za to loni jednomu z nich, firmě Ruzkom, uložil pokutu 4,3 milionu rublů.

Podle Štrupla se ale již letos propad na ruském trhu podařilo zastavit. V prvním pololetí letošního roku zde tržby narostly o 18 procent. "Prodej šel opět nahoru. Ruský trh považujeme za nejperspektivnější, neboť tam máme pořád kde růst," potvrdil generální ředitel Hamé. Společnosti se ale daří i na jiných trzích, v pololetí vzrostl vývoz do Maďarska (o deset procent), Rumunska (45 procent) i na Ukrajinu (40 procent). Nejvíce, 674 milionů Kč, ale firma utržila na Slovensku.

Hamé vyváží výrobky celkem zhruba do 35 zemí světa. "Vyvezli jsme třeba vegetariánské paštiky do některých zemí před pravoslavnými Velikonocemi, kdy je u nich období půstu. Dlouhé roky máme kontrakty na kojenecké výživy košer a pesach do Izraele. Získali jsme také certifikaci na masové produkty halal pro muslimskou část světa," popsal některé zahraniční trhy Štrupl.

Převážná část výrobků Hamé se ale prodá ve střední a východní Evropě, v Rakousku či Německu. Ojediněle však společnost dodává také do USA, Japonska, Austrálie nebo Mongolska.

Loni Hamé zvýšilo tržby na 5,22 miliardy z 5,16 miliardy korun v roce 2010. Z celkových tržeb připadlo loni na český trh 2,9 miliardy, o 67 milionů korun méně než v roce 2010. Za tři čtvrtletí letošního roku vzrostly firmě tržby meziročně o 11 procent na 4,3 miliardy korun. Společnost Hamé letos zvýšila export, naopak její tržby z prodeje na tuzemském trhu od ledna do konce září stagnovaly.


Zdroj: ČTK, 28. 12. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 09:48