Agris.cz - agrární portál

Farma Wurzers nadchla české farmáře

2. 1. 2013 | bio-info.cz

Ačkoliv tento zápisek není z blízka, ale z Rakouska, tamější farma rodiny Wurzerů, která se specializuje na pěstování jahod a dýní, by mohla být mnohým českým zemědělcům příkladem.

I proto s tam čeští farmáři vydali v rámci kurzu „Jídlo z blízka“, který se věnuje vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součásti udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.

Pokud se budete chtít vydat na návštěvu farmy Wurzers, vybavte se znalostmi němčiny a dostatkem peněz na nákup jejich výtečných produktů. Tím správným cílem je dolnorakouské město Wieselburg.

Po tříhodinové cestě autobusem z Brna nás před stodolou s nápisem Wurzers přivítali manžele Wurzerovi odění do svých dolnorakouských šatů. Tady prezentaci své firmy berou vážně a vše mají doladěné do posledního detailu. Stará stodola předělaná na obchod nabízí na podzim nepřeberné množství dýní různých odrůd. Je zde malé podium na ukázky vaření, stolky s ochutnávkou produktů a pult s pokladnou a vitrínou s dýňovými zákusky.

Těmi nás také na farmě přivítali a rozhodně neudělali chybu, neboť byly výborné. Po kávě a zákusku jsme se opět přesunuli do stodoly, kde paní Wurzerová začala vařit dýňový pokrm, vyprávěla o své farmě a popsala nejrůznější druhy dýní, které pěstují.

Specialitou farmy Wurzers jsou především jahody a dýně, a to nejen jejich pěstování, ale i zpracování. Wurzerovi totižpochopili, že pěstování plodin není všechno, ale že lidé mají zájem především o zajímavé a hlavně chutné výrobky. Navíc paní Wurzerová je vášnivá kuchařka, proto kromě výroby některých pochutin vydala i dýňovou kuchařku a na své farměpořádá různé kurzy vaření.

Vlajkovou lodí jahodových produktů jsou jednoznačně džemy, které jsou vyráběny ze staré odrůdy jahodMieze Schindler s výraznou jahodovou chutí. Kromě klasické čisté varianty, která dokonce získala ocenění „Zlatá hruška“ na výstavě v Hof Wieselburgu, nabízí i jahodovou marmeládu s vanilkou, pepřem, levandulí či malinami. Ze svých jahod si nechávají vyrábět jahodové víno, sekt a pálenku a velice osvěžující letní pití je jejich jahodový nektar. Ve spřátelené čokoládovně jsou vyráběny jahodovo-dýňové čokolády Wurzers.

I dýně jsou zpracovávány v mnoha variantách, ať už nakládané na slano, nebo ve sladkých džemových variantách s jablky, bezem či meruňkami.  V tomto barevném světě dýní zjistíte, že dýňová semínka se nemusí pražit jen se solí a kořením, ale i s cukrem a skořicí či čokoládou, a lze je použít do mnoha variací dezertů. Ochutnáte-li dýňový krémový likér či dýňový olej, dejte si pozor, aby ve vás nevybudovali závislost – přestože sama paní Wurzerová říká, že olej buď někomu velice chutná, nebo naopak opravdu nechutná, určitě stojí za zkoušku.

Veškeré produkty jsou na farmě nejen k zakoupení, ale můžete je předem samozřejmě i ochutnat – nicméně ačkoliv se to může zdát přehnané, snad ze všech produktů čiší kvalita a plná chuť. Nemůžete se příliš splést.

Možná se jedná o ojedinělý případ farmy, která má pěkně zvládnuté nejen pěstování a výrobu produktů, ale i prezentaci a marketing, možná je to v Rakousku běžné. Nicméně určitě se mohou čeští drobní zemědělci a výrobci z tohoto příkladu poučit a věnovat se nejen tomu, co jim jde nejlépe, tedy pěstování či výrobě, ale vynaložit úsilí na marketing a propagaci své značky.

Zdroj: Aja Voráčková, Slow Food Brno


Zdroj: bio-info.cz, 2. 1. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 05:53