Agris.cz - agrární portál

Udeřily mrazy a labutě i kachny jsou vděčny za pomoc od lidí

22. 1. 2013 | Agris

Přichází pravá Ladovská zima, většina vodních ploch zamrzla a volná vodní hladina zůstala pouze na několika málo místech pod jezy a v centrech větších měst. Právě tam se dnes soustřeďují u nás zimující labutě, kachny, lysky i rackové a čekají na potravu od lidí.

Nejvhodnější potravou pro vodní ptáky jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo mnoho soli, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Vhodnou potravou jsou i semena pšenice, ovsa nebo kukuřice.

Největšími zimujícími vodními ptáky u nás jsou labutě velké a ojediněle se vyskytující labuť zpěvná. Jejich přikrmování je oblíbenou činností všech generací. Labutě často vycházejí i na břeh za lidmi s krmením. Nejběžnější jsou kachny divoké, mezi nimiž se často objevují různobarevní strakatí jedinci až po zcela bílé. Často jde o křížence s domácími kachnami, které někomu uletěly.

Mezi zimujícími vodními ptáky se vzácně a ojediněle objevují i poláci velcí nebo chocholatí, morčáci velcí, hvízdáci, ostralky, kachničky mandarinské a někde i husy velké nebo běločelé. Z chřástalovitých ptáků pak lysky černé a slípky zelenonohé. Z potápek, potápka malá. Na některých zimovištích se vyskytuje i několik druhů racků: racek chechtavý, bouřní a bělohlavý. Na větších řekách se zdržují kormoráni velcí.

Pokud si nebudete jisti, co to je za divného vodního ptáka, tak jej vyfoťte a pošlete k určení ornitologům do Moravského ornitologického spolku na e-mail: mosprerov@seznam.cz. Možná objevíte i nějakou raritu. Ornitologové uvítají i fotografie kroužků nebo krčních límců labutí.

Text a foto: Jiří Šafránek

Foto: labuť zpěvná, ostralka štíhlá, husa velká, polák chocholačka (samice), kachnička mandarinská (samec), morčák velký (samice), morčák velký (samec), labutě a kachny na zimovišti v Olomouci.

 

 


Zdroj: Agris, 22. 1. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 02:19