Agris.cz - agrární portál

Věřitelé umožnili LESS FOREST řešit úpadek reorganizací

30. 1. 2013 | FinančníNoviny.cz

Věřitelé lesnické společnosti LESS & FOREST, která je stejně jako její mateřská firma LESS a další část holdingu LESS & TIMBER od loňského podzimu v insolvenci, na dnešní schůzi u Krajského soudu v Praze rozhodli, že úpadek této firmy bude řešen reorganizací. Rozhodnutí věřitelů musí ještě potvrdit soud, řekl ČTK mediální zástupce holdingu LESS Karel Samec. Reorganizace byla minulý týden povolena také v případě LESS & TIMBER.

LESS & FOREST se podle Samce podařilo přes negativní důsledky vyhlášení úpadku postupně stabilizovat činnosti. Společnost nyní do 120 dní vypracuje reorganizační plán a předloží ho věřitelům ke schválení. Jeho základní principy spočívají v zachování provozu a vytvoření nové společnosti pracovně nazvané Nový Forest, do které budou převedena provozní aktiva. Tato firma bude pokračovat v provozní činnosti. V původní LESS & FOREST zůstanou majetek, pohledávky a spory. Věřitelé budou následně uspokojováni z obou těchto společností.

"Reorganizace je i v případě LESS & FOREST pro věřitele lepším řešením než konkurz. Maximalizuje jejich uspokojení, a to včetně skupiny nezajištěných věřitelů. Představuje také rychlejší a nákladově nižší variantu vypořádání. Také neguje případná rizika konkurzní cesty," uvedl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která je finančním poradcem reorganizace firmy.

Schůze věřitelů dnes zvolila pětičlenný věřitelský výbor, který nahradil předběžný věřitelský orgán. Čtyři zástupce mají nezajištění věřitelé (Česká spořitelna, Citibank, UniCreditLeasing a Agrofert) a jednoho zajištění - Raiffeisenbank. Do insolvenčního řízení Less&Forest se přihlásilo 1497 věřitelů s více 1600 pohledávkami.

Soud loni nejdříve poslal do úpadku holdingovou společnost LESS a její dceřinou firmu LESS & FOREST, která poskytuje komplexní služby vlastníkům lesa. Insolvenční návrhy podal majitel skupiny Jan Mičánek, nikoli věřitelé. V případě LESS & TIMBER, která se později také ocitla v úpadku, se na soud obrátila věřitelská společnost Citibank Europe a dlužník se poté k jejímu návrhu připojil.

LESS & FOREST tvoří čtyři specializované závody - Lesní závody, Závod lesní techniky, Závod doprava a Závod lesních školek. Zahájení insolvence a vyhlášení úpadku znamenalo odstoupení největšího smluvního partnera Lesů ČR od uzavřených smluv, což mělo za následek podstatný pokles zakázek Lesních závodů a jejich redukci z osmi na pět. Přesto si podle Samce tento závod udržel klíčové zaměstnance, což mu umožňuje pokračovat v činnosti.

Také ostatní závody jsou podle Samce funkční a nadále poskytují služby zákazníkům. Firma vlastní i podíly ve třech zahraničních firmách, které ale nevykazují žádnou činnost. Výnosy LESS & FOREST v roce 2012 dosáhly 4,14 miliardy Kč, firma v současnosti zaměstnává zhruba 260 lidí.

Holding tvrdí, že se dostal do potíží kvůli významným investicím i obchodním sporům s Lesy ČR. Státní podnik to odmítá. Na situaci zareagoval zastavením prací na území, na němž LESS & FOREST těžil dřevo. Podle dřívějších informací dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy Kč. Mají také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů Kč a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 30. 1. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 23:33