Agris.cz - agrární portál

Budvar získal významnou pozici na českém trhu s ciderem

12. 2. 2013 | ČTK

Budějovický Budvar loni v Česku prodal 2100 hektolitrů Somersby Apple Cider, jenž je prémiovou značkou dánského koncernu Carlsberg Breweries. Je to dvojnásobné množství cideru, který loni vyrobili čeští producenti. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů, řekl dnes ČTK mluvčí pivovaru Petr Samec. Cider je částečně zkvašený jablečný mošt a je velmi populární v západní Evropě, v Česku podle Samce zatím patří mezi téměř neznámé nápoje. 

Budvar se stal výhradním dovozcem dánského cideru do České republiky loni v červnu, zájem zákazníků předčil očekávání. "Spotřebitelům jsme nabídli zajímavou alternativu ke sladovým alkoholickým nápojům, pivním limonádám, ale i vínu. Zákazníci přijali značku Somersby velmi dobře. Díky tomu jsme dokázali prodat více než 2100 hektolitrů jablečného cideru a získali jsme významný tržní podíl v tomto segmentu," uvedla trade marketing manažerka Budějovického Budvaru Alžběta Eignerová. 

Segment cideru v České republice je zatím velmi malý. Podle odhadu Unie lokálních výrobců cideru činila česká produkce tohoto nápoje loni jen asi 1000 hektolitrů. Údaje o dovozu jiných značek cideru nejsou dostupné. V roce 2010 se v Evropě vypilo asi 15 milionů hektolitrů cideru. Evropská spotřeba od roku 2000 roste - prodej se zvyšoval v průměru o tři procenta ročně a tento trend bude podle průzkumů trhu pokračovat v příštích letech. 

"Očekáváme, že poptávka po cideru v České republice se bude v příštích letech výrazně zvyšovat. Proto letos nasadíme na trh i novou variantu tohoto nápoje," dodala Eignerová. 

Somersby Apple Cider se loni prodával v lahvích nebo plechovkách o objemu 0,33 litru. Hlavním distribučním kanálem byly hypermarkety největších obchodních řetězců a prodejny nezávislého maloobchodu. Asi třetina objemu byla prodána v gastronomických zařízeních. 

Cider se vyrábí z kvašeného jablečného moštu, a v jeho chuti i vůni jsou proto příjemně cítit čerstvá jablka. Je mírně perlivý, osvěžující a určený ke konzumaci v horkých letních měsících - proto se vždy podává s ledem. Somersby Apple Cider obsahuje 4,5 procenta alkoholu - patří tedy mezi takzvané polosuché cidery.  

Kvašený jablečný nápoj znali už v antice, řecky se nazýval sikera, latinsky sicera a hebrejsky šekar. První středověké zprávy o výrobě cideru v Evropě pocházejí z doby Karla Velikého.  

Kvalitní cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek. Obvykle se míchá z několika jablečných odrůd, aby byl dosažen vhodný poměr sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. Vylisovaný jablečný mošt kvasí v nerezových tancích s řízenou teplotou kvašení, která zajistí zachování aromatických látek v nápoji. Poté se stáčí do lahví, v nichž může ještě dokvašovat, takže cider zůstává jemně perlivý. Podle objemu alkoholu se cidery dělí na sladké (do tří procent alkoholu), polosuché (tři až pět procent alkoholu) a suché - nad pět procent alkoholu.


Zdroj: ČTK, 12. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 11.12.2025 08:57