Agris.cz - agrární portál

Potraviny z mořských živočichů – z volného rybolovu nebo z akvakultury?

14. 2. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Mnoho lidí přemýšlí o potravinách z mořských živočichů, zda jsou produktem volného rybolovu nebo akvakuktury. V posledních letech, se například až 40 % chycených aljašských lososů zrodilo v umělých rybích líhních, ačkoli mohou být označeni jako „z volného rybolovu, nechováni uměle“. Mnoho obvyklých druhů potravin z mořských živočichů bylo vyprodukováno za použití obou technik: volného rybolovu a akvakultury. Výhradně tradiční kategorie produkce „mořských potravin“  rybolov a akvakultura – nepostačují vzhledem k růstu potenciálních dopadů a vlivu sektoru potravin z mořských živočichů na životní prostředí . Vědci z centra pro ekologické analýzy a syntézy (National Center for Ecological Analysis and Synthesis, Kalifornie, USA) zkoumali několik populárních produktů z mořských živočichů, zda jsou výsledkem kombinace technik obyčejně přičítaných buď rybolovu nebo akvakultuře.

U akvakultury jsou linie ryb často nejasné. Například farmy tuňáka modroploutvého získávají  ryby (tuňáky) rybařením. Tyto farmy ale také loví ryby na krmivo; spotřebují 10 až 20 kg ryb na každý kg tuňáka vlastní produkce. Autoři  z NCEAS končí svůj výzkum prohlášením  o naléhavé potřebě přidání  nové „hybridní“ kategorie. Fleischwirtschaft International,   27, 2012, č.5, s.7  


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 14. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.12.2025 01:26