Agris.cz - agrární portál

Projekt EU k zlepšení kvality osiva

17. 2. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Projekt EcoSeed je zaměřen na vliv klimatických změn a podmínek skladování na vlastnosti osiva.

Možnosti zlepšení kvality osiva kulturních i planě rostoucích rostlin hledají vědci z celé Evropy v rámci nového projektu EcoSeed, který je koordinován Universitou Innsbruck.

Jak vědci minulý týden informovali, mělo by být objasněno, jaké důsledky má klimatickými změnami podmíněný stres ze sucha a z horka mateřských rostlin na klíčivost, životaschopnost, dormanci a vzcházivost osiva. Kromě toho chtějí vědci testováním semen ječmene, slunečnice, zelí a huseníčku analyzovat, jak určité podmínky skladování, jako např. teplota, vlhkost a změna obsahu kyslíku v ovzduší, působí na kvalitu osiva.

Ročně je obrovské množství osiva znehodnoceno v důsledku klimatických změn a špatným skladováním do té míry, že je dále nepoužitelné, uvedla univerzita. Biochemické, biofyzikální a molekulární mechanismy probíhající v mateřské rostlině a v semeni, které určují kvalitu osiva, však zatím ještě nejsou zcela objasněny. Jejich výzkum je významným přínosem k zajištění obživy a v případě planě rostoucích rostlin také k udržení biodiverzity.

Projekt je podle university plánován na čtyři roky a je podporován sedmým rámcovým programem EU pro výzkum a technologický rozvoj. V Německu se na něm podílí Leibnizův ústav pro genetiku rostlin a výzkum kulturních rostlin (IPK) a Ústav Maxe Plancka pro šlechtění a výzkum rostlin (MPI). (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-EU-Projekt-zur-Verbesserung-der-Saatgutqualitaet-1057906.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:38