Agris.cz - agrární portál

Pivovar Samson plánuje letos zvýšit výstav o 60 pct na 190.000 hl

18. 2. 2013 | ČTK

Českobudějovický Pivovar Samson plánuje letos zvýšit výstav o 60 procent na 190.000 hektolitrů. ČTK to řekl mluvčí pivovaru Vladimír Vořechovský. Společnost vznikla v roce 2011 oddělením od Budějovického měšťanského pivovaru, který loni koupil americký pivovarský gigant Anheuser-Busch.    

Pivovar loni loni investoval desítky milionů korun. Do provozu uvedl plnič láhví, který byl největší investici do modernizace za posledních 15 let. V pivovaru se měnily i vzduchové kompresory a na konci roku skončilo plnění piva do hnědých NRW láhví. Nyní se prodává v zelených láhvích typu České pivo. Změnily se i přepravky. Pět dosavadních typů v černých variacích nahradila zelená přepravka pro všechny piva Samson. Jen nealkoholické Pito zůstalo v modrých, pro něj typických přepravkách.

"Jsem si jistý, že Samson teď bude v obchodech rozpoznatelný a nezaměnitelný," uvedl obchodní ředitel pivovaru David Posekaný. Nově firma podle něj začala svá piva dodávat do Intersparu a do obchodních řetězců Ahold, Tesco a Kaufland dodávky rozšířila.    

Exportní značky zúžené nově jen na Samson a 1795 jsou podle Posekaného úspěšné. Na Slovensku se dobře prodávají v gastronomii a pozice získávají i v postsovětských zemích, jako jsou Gruzie, Bělorusko, Ukrajina, a dále pak v Číně a Latinské Americe.    

 Pivovar chystá další produktové novinky. Loni na trhu uspěl s ochucenými pivy Samson Mix, která měla patnáctiprocentní podíl na celkovém objemu prodeje. Letos nabídne novou, v Česku zatím neznámou příchuť.    

Podle databáze firem Prodata je stoprocentním vlastníkem Pivovaru Samson společnost Harvestor Limited se sídlem na Kypru. Harvestor v roce 2011 rozdělil měšťanský pivovar na samostatnou a.s. Pivovar Samson, na kterou přešel majetek, technologie i zaměstnanci původního pivovaru a která nadále patří Harvestoru.    

Ve zbytkové části společnosti, kterou následně koupili Američané, zůstaly ochranné známky a nevelké pozemky se zdrojem vody. V pivovarském prostředí se spekuluje o tom, že si tím Američané otevřeli cestu k případné privatizaci čtvrtého největšího producenta piva v Česku - národního podniku Budějovický Budvar.

Pivovar teď prodává pivo na zahraničních trzích pod ochrannou známkou České pivo namísto Budweiser Bier.    

Budějovický měšťanský pivovar byl založen v roce 1795, v roce 1802 začal s vařením a prodejem piva značky Budweiser Bier.


Zdroj: ČTK, 18. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 03:15