Agris.cz - agrární portál

Porážky koní a prodej koňského masa jsou v ČR minimální

21. 2. 2013 | ČTK

Porážky koní a prodej koňského masa jsou v Česku okrajovou záležitostí. V loňském roce bylo v Česku poraženo 308 koní. Pro srovnání na jatkách skončilo více než čtvrt milionu kusů skotu nebo 2,7 milionu prasat, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Koně se v Česku jako jatečná zvířata nechovají, porážejí se staré či zraněné kusy. Koňské maso se do ČR v malém také dováží, zjistila ČTK.    

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby byl v českých zemích kůň tradičně brán jako nejušlechtilejší a nejvíce ceněné hospodářské zvíře, zvyk jíst koňské maso se zde proto nikdy výrazněji nerozšířil. "Koňské uzeniny se dělají, ale je to velmi okrajové," podotkl Veleba.    

Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna se v naprosté většině případů jedná o stará zvířata. Koňské maso bývá většinou následně použito k výrobě uzenin, které v naprosté většině vyrábějí menší výrobci.    

Podle Databáze zahraničního obchodu ČSÚ bylo loni do Česka dovezeno masa z koní, oslů či mezků za 24 milionů Kč, nejvíce z Itálie. Podíl na celkových dovozech byl zanedbatelný, neboť v roce 2012 se do země dovezlo masa a drobů za rekordních 22,8 miliardy korun.    

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu v Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy. V pondělí musel některé výrobky stáhnout z prodeje potravinářský gigant Nestlé. Česká republika obdržela informaci, že výrobky s koninou mohou být i na jejím území, v pondělí systémem rychlého varování RASFF.    

Dnes Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uvedla, že odhalila koňské maso místo deklarovaného hovězího v lasagních od firmy Nowaco. Řetězci Tesco je nařídila ihned stáhnout z prodeje.    

Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. Na lasagních však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.


Zdroj: ČTK, 21. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:32