Více CO2, nižší výnosy?
22. 2. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Dosud se pěstitelé domnívali, že stoupající obsah CO2 v atmosféře zlepšuje výnosy. Studie University Göteborg však nyní ukázala zcela odlišné výsledky. Pšenice sice při vyšší koncentraci CO2 v ovzduší poskytuje vyšší výnosy, klesá však také obsah proteinů. Tím ztrácí pšenice důležitý ukazatel kvality. Podle vědců je příčinou skutečnost, že přibývající obsah uhlíku v ovzduší má negativní vliv na schopnost rostlin přijímat dusík. Také vědci z Ústavu Maxe Plancka v Postupimi a University Postupim zjistili negativní vliv stoupajícího obsahu CO2. Podle jejich výzkumů bude šlechtitelský úspěch v podobě krátkostébelných odrůd pšenice a rýže podlomen, protože CO2 vykazuje podobný vliv jako růstový hormon kyselina giberelová a proto povede opět k prodlužování stébel.
Nulový nárůst výnosů je celosvětový problém, jak ukázaly výnosové mapy univerzit Minnesota a Montreal. Podle nich sice v letech 1961 až 2008 v téměř všech regionech výnosy nejvýznamnějších zemědělských kultur (kukuřice, rýže, pšenice a sóji) stouply, avšak v posledních letech vykázaly na 24 až 39 % ploch stagnující nebo klesající výnosy. To je na pováženou především s ohledem na zajištění obživy, protože nejvíce postiženy jsou pšenice a rýže, které mají pro lidskou výživu velký význam, zdůrazňují vědci. Kromě toho stagnují výnosy především v Indii a Číně. U kukuřice a sóji, které nacházejí uplatnění většinou ve výživě zvířat nebo ve výrobě bioenergie, byl efekt nižší.
DLG-Mitteilungen, 2013, č. 2, s. 10 http://www.nzpk.cz/objednavka-reprograficke-sluzby/Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 22. 2. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 17:20
