Agris.cz - agrární portál

Jablka ve skladech déle vydrží díky speciálnímu postřiku

25. 2. 2013 | Denik.cz

Ovocnáři začali používat novou technologii ošetřování jablek ve skladech, která zamezí jejich přirozenému dozrávání a zachovávají si tak svou kvalitu i po expedici v obchodech.

Novinkou se pochlubilo Zemědělské družstvo Dolany na Náchodsku. Letos poprvé při skladování jablek ve větší míře, asi u 500 tun, použilo takzvanou technologii SmartFresh. Jablka se po uložení do skladu ošetří speciální látkou a i po měsících skladování si udrží kvalitu čerstvého křupavého ovoce.

„Ohlasy spotřebitelů jsou pozitivní. Víme, že v Polsku jeden obchodní řetězec bude chtít již jen jablka v této kvalitě," řekl vedoucí dolanských ovocnářů Jiří Fišer. Další rozšíření technologie, která skladování prodražuje až o korunu na kilogramu, bude záležet na poptávce zákazníků.

Nadcházející měsíce jsou pro prodej jablek tradičně nejsilnějším obdobím v roce. Vedle jablek z českých sadů se dá čekat ještě prodej dalších až 30 tisíc jablek z dovozu. „U českých jablek je prodej ze skladů plynulý, v květnu by se mohla doprodat," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Aktuální ceny jablek v obchodech jsou meziročně vyšší o více než deset procent a přesahují 30 korun za kilogram. Farmářské ceny jsou mezi devíti a 13 korunami za kilogram, tedy na loňské úrovni.

Loňská úroda jablek, která jsou nejpěstovanějším ovocem v Česku, se příliš nevydařila, poškodily ji jarní mrazy. 

Autor: Kamil Dubský, ČTK


Zdroj: Denik.cz, 25. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:04