Agris.cz - agrární portál

Koňské maso i v kuličkách?

25. 2. 2013 | SVS ČR

Kromě systémem RASFF zmíněných lasagních Bolognese odebrali veterinární inspektoři vzorky celé řady výrobků, ve kterých by se mohlo koňské maso vyskytnout. A bylo to prozíravé.

Ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci prokázali orientační (screeningovou) metodou přítomnost koňské DNA ve vzorku dovezených masových kuliček z hovězího a vepřového masa a ve vzorku dovezených mletých hovězích burgrů. Pozitivní vzorky byly ihned odeslány na potvrzovací (konfirmační) analýzu do Státního veterinárního ústavu v Praze. Výsledky budou v pondělí.Do doby obdržení konečného výsledku jsou tyto potraviny pod veterinární kontrolou a nesmí být uváděny do oběhu (760 kg kuliček a 360 kg předsmažených burgrů). Toto zjištění dalších dvou problematických výrobků Státní veterinární správa v případě definitivního pozitivního výsledku přítomnosti koňského masa, zašle pro vložení do systému rychlého varování RASFFF, aby bylo k dispozici ostatním členským zemím EU.

Kromě těchto dvou zjištění byla také potvrzena přítomnost koňské DNA v lasagních Bolognese od Lucemburského výrobce, jak již naše laboratoře prokázaly ve vzorcích odebraných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 25. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 23:21