Agris.cz - agrární portál

Databáze obsahu karotenoidů v zelenině ve Švýcarsku

27. 2. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Cílem práce řešené ve Výzkumném pracovišti Wadenswil a Výzkumném ústavu potravinářství, výživy a zdraví v Curychu bylo stanovení obsahu karotenoidů v zelenině obvykle konzumované ve Švýcarsku a odhad příspěvku zeleniny k naplňování doporučovaného denního příjmu těchto látek.

Pomocí metod HPLC bylo analyzováno 107 odrůd zeleniny z tříd Asteraceae, Apiaceae,Brassicaceae, Chenopodeae, Liliaceae a Solanaceae.

Přitom bylo zjišťováno obsažené množství šesti karotenoidů a příp. chlorofylu a a b.

Obsah luteinu resp. beta-karotenu se u zelené listové zeleniny pohyboval  mezi 0,2 až 134 mg resp. 0,2 až 8 mg/100 g čerstvé suroviny. Nejvyšší obsah byl zjišťován v Brassiceae. Byl zjištěn významný vztah mezi obsahem těchto karotenoidů a celkovým obsahem chlorofylu u různých botanických druhů.

Oranžové a červené druhy zeleniny obsahují širší spektrum karotenoidů. V oranžové karotce dominuje alfa- a beta-karoten, v rajčatech lykopen.

Papriky obsahují navíc zeaxanthin  a beta-kryptoxanthin. Ve špenátu je významný obsah luteinu.

Ze zjištěných údajů a z odhadu spotřeby jednotlivých druhů zeleniny ve Švýcarsku vyplývá závěr, že denně je průměrně prostřednictvím čerstvé zeleniny přijímáno 3,3 mg beta-karotenu, 2,2 mg lykopenu a 1,8 mg luteinu. Příjem lykopenu je ve skutečnosti podstatně vyšší vzhledem k značné spotřebě zpracovaných výrobků z rajčat. Bylo by třeba mj. zvýšit příjem luteinu konzumací většího množství tmavě zelených druhů listové zeleniny.

J. Food Composition and Analysis, 29, 2013, č. 1, s. 64-72


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 2. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.12.2025 12:36