Hradecký kraj loni zvýšil výrobu masa, v celém Česku klesla
4. 3. 2013 | ČTK
Výroba masa v Královéhradeckém kraji loni meziročně vzrostla o tři procenta. Bez drůbežího masokombináty v regionu loni vyrobily 19.584 tun masa. Růst produkce kraj zaznamenal poprvé po třech letech trvalého poklesu. Zvýšení loni v Česku vykázaly vedle hradeckého kraje už jen Jihočeský a Karlovarský kraj. V celé zemi výroba masa klesla o devět procent na 305.716 tun, uvedla hradecká pobočka Českého statistického úřadu.
K meziročnímu růstu produkce masa přispělo hlavně zvýšení porážek skotu, a to o 14 procent na 15.294 kusů. Ve výrobě masa to představovalo zvýšení o devět procent na 4171 tun. Hlavním dílem se na produkci masa v kraji opět podílelo vepřové, jehož výroba loni vzrostla o 1,5 procenta na 15.401 tun. Skopového masa jatka zpracovala pět tun, meziročně o tři tuny méně.
Největšími tuzemskými výrobci masa byly loni podniky z Jihočeského kraje, které jej dodaly 52.474 tun. Následovaly je masokombináty z Jihomoravského kraje a středních Čech. Hradeckému kraji ve výrobě masa loni patřila mezi regiony podprůměrná devátá příčka.
Zdroj: ČTK, 4. 3. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 22.12.2025 04:15
