Agris.cz - agrární portál

Oblast tmavé oblohy

14. 3. 2013 | APIC-AK

Tma začíná být ohroženým a zároveň chráněným „druhem“. V pondělí 4. března byla na horské chatě Švarná Hanka na Gruni ve Starých Hamrech v okrese Frýdek-Místek, v Moravskoslezském kraji, vyhlášena česko-slovenská Beskydská oblast tmavé oblohy (BOTO). Stalo se tak podpisem memoranda vyhlašujícího tuto oblast zástupci zainteresovaných institucí a organizací, Lesů České republiky – člena Agrární komory ČR, České astronomické společnosti, Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV, Správy CHKO Beskydy a Štátnej ochrany prírody SR, Správy CHKO Kysuce.

Kromě ochrany nočního životního prostředí poskytne BOTO také informačně-turistický program a počítá s pravidelnými veřejnými akcemi pod tmavou oblohou. Lesy ČR se již v roce 2009 staly partnery vůbec prvního podobného projektu v ČR, česko-polské Jizerské oblasti tmavé oblohy v Jizerských horách, která vznikla i jako první mezinárodní oblast tohoto druhu na celém světě. BOTO je druhým takovým územím u nás.

„Naše partnerství v tomto projektu považujeme za přínosné. V Beskydech dlouhodobě usilujeme o to, aby les a příroda celkově byly obhospodařovány trvale udržitelným způsobem. Počítáme s tím, že budeme celý projekt informačně podporovat. Věříme, že Beskydská oblast tmavé oblohy přiláká do beskydských lesů další nové návštěvníky,“ říká Michal Gaube, ekonomický ředitel Lesů ČR, pověřený řízením podniku.

zdroj: Eugenie Línková


Zdroj: APIC-AK, 14. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:14