U výrobce zdobeného perníku začínají Velikonoce o dva měsíce dřív
18. 3. 2013 | ČTK
Velikonoční perníky ve firmě Janoš v Pardubicích se začínají péct asi dva měsíce dopředu, aby jich bylo na svátky dostatek. Cukrářky zpracují stovky kilogramů těsta a nejčastěji zdobí tradiční zajíčky, vajíčka a beránky, řekl ČTK majitel firmy Pavel Janoš.
"I perník podléhá trochu módě a teď jsou moderní ozdobné perníky na stoly, kde je ohrádka se slepičkou a kuřátky. Je to takové zátiší a kolem se dají velikonoční ozdobená vajíčka," řekl Janoš.
Zdobené perníky firma vyrábí v různých velikostech, malá vajíčka pro koledníky, menší závěsná vajíčka, středně velké beránky nebo zajíce i větší symboly Velikonoc na perníkovém stojanu. "Máme osvědčené vzory, základem jsou jarní motivy, sněženky, bledulky, fialky. Ale samozřejmě se dělají nové vzory, hodně oblíbené jsou perníčky s nápisem Veselé Velikonoce," řekl Janoš.
Firma vyrábí okolo tisícovky druhů perníku, které se liší velikostí, tvarem a zdobením, a k tomu ještě velikonoční a vánoční perníky. V rodině Pavla Janoše má pečení perníku více než stoletou tradici a recept na něj se předává z generace na generaci.
"Přidáváme do těsta meruňkový džem. To je typická věc pro pardubický perník. Kromě medu dává džem těstu zlatohnědou barvu a má díky němu správnou pórovitou strukturu. Do těsta je také potřeba dát 12 až 15 druhů koření," řekl Janoš.
Od roku 2008 používají výrobci perníku chráněné zeměpisné označení Pardubický perník. Výrobky místních perníkářů členské státy EU uznaly jako ojedinělý a tradiční výrobek.
Zdroj: ČTK, 18. 3. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 02:53
