Agris.cz - agrární portál

Expert: Balený zeleninový salát je nebezpečnější než hamburgery

25. 3. 2013 | ceskenoviny.cz

Balené saláty z čerstvé zeleniny jsou kvůli časté přítomnosti bakterií a parazitů nebezpečnější než například hamburgery. Řekl to listu Daily Telegraph jeden z předních britských expertů na potraviny Hugh Pennington po analýze nedávné vlny infekce způsobené parazitním prvokem Cryptosporidium.

Některé typy bakterií a parazitů, které se v balených salátech mohou nacházet, je podle Penningtona téměř nemožné usmrtit bez radioaktivního ozáření. To je sice zcela nezávadné a při zbavování patogenů dokonale účinné, veřejnost by však zřejmě byla proti tomu, řekl Pennington.

Britská agentura ochrany zdraví vyšetřovala loňskou nákazu prvokem Crystosporidum, jehož rozmnožení v trávicím ústrojí vyvolává silná průjmová onemocnění. Infekce v Anglii a Skotsku postihla asi 300 lidí.

Analýza zjistila, že z jednotlivých složek salátů souvisely s infekcí nejvíce listy špenátu. Z hlediska místa prodeje se zjistila největší spojitost s infekcí u předem připravených salátů z různých druhů zeleniny v supermarketech velkých řetězců.

Pennington upozornil na několik podobných případů v USA, kde se objevila varování před nakrájenými a balenými zeleninovými saláty. Potravinová firma Dole tam loni stáhla svůj salát z prodeje v deseti státech poté, co úřady státu Tennessee v jednom vzorku našli listérie.

Poptávka po salátech v posledních letech vlivem kampaní za zdravou výživu výrazně rostla. Podle hygieniků je to však jeden z produktů, který může nejčastěji vyvolat onemocnění. Listy a kořeny zeleniny jsou obvykle kontaminovány zeminou plnou mikroorganismů a některé patogeny lze zabít jen vařením nebo silnými čisticími prostředky, nikoli pouhou vodou.

"Obecně je bezpečnější jíst burgry než salát, který se k nim podává," řekl Pennington. "Zelenina je bezpečná jen po uvaření, což samozřejmě se salátem dělat nemůžeme. Můžeme ji ozařovat - to by ale veřejnost říkala ´ne, ne´. Nemůžeme si být nikdy absolutně jisti, že balený salát, který prošel chemickým mytím, aby se zabili paraziti, je skutečně neškodný." řekl Pennigton.

Pennington v souvislosti s patogeny rovněž upozornil na zvýšená rizika biopotravin. Poukázal na nákazu bakterií E.coli, která se rozšířila z biofarmy v severním Německu v luštěninových klíčcích a v roce 2011 usmrtila 22 lidí. "U biopotravin je riziko větší. Například kuřata z biochovu mají více patogenů, protože jsou více venku, ulpívá na nich trus ptáků a podobně."

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: ceskenoviny.cz, 25. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 07:32