Agris.cz - agrární portál

Jak si vyložit "reklamštinu" obchodníků? Seznam potravin, kterým se raději vyhněte

25. 3. 2013 | Lidové noviny

Obchodní řetězce v honbě za co nejnižší cenou prodávají  potraviny, které by dříve za jídlo nikdo nepovažoval. A zákazníci na nevídaně nízké ceny slyší. Jak ukázal nedávný případ zlevněných masných výrobků v  obchodech Albert, nákup nastavovaných potravin vyjde mnohdy dráž než těch  kvalitních.           

Na obchody Albert se snesla vlna kritiky kvůli vepřové kýtě z  jedné pětiny obsahující vodu, která stála stejně jako 100% maso bez vody a  chemických stabilizátorů. Umělé navyšování hmotnosti, neboli takzvané křehčení,  ale není záležitost jen Alberta. S podobným sortimentem se setkáte ve  většině českých obchodů.

Řetězce se hájí tím, že tržby každým rokem klesají, protože Češi při  nákupech šetří. Hledají tak alternativy, které by peněženky příliš nebolely.

„Ne, že by lidé hubnuli, spíš se víc prodávají potraviny, které by před sto lety za  potraviny pokládal málokdo,“ uvádí například hlavní ekonom analytické  společnosti Next Finance Vladimír Pikora. „Maso a mléko ve výrobcích ubývá a  nahrazuje je moderní chemie, což výrobky zlevňuje,“ dodává.

A zákazníci si potraviny z náhražek podle řetězců pochvalují. „Produkty jsou  mezi zákazníky oblíbeny nejen kvůli konkurenceschopným cenám, ale také díky  velmi dobrým chuťovým vlastnostem, zejména šťavnatosti,“ vysvětlila serveru Lidovky.cz ředitelka komunikace společnosti Ahold,  která v Česku provozuje obchody Albert.

Přehled potravin, kterým se raději  vyhněte

Přinášíme krátký slovníček názvů potravin, u kterých byste měli být při  nákupu obezřetní:

* Dopékané pečivo – jedná se o pečivo ze zmrazeného polotovaru, které v  obchodě pouze dopečou a ohřejí. Oproti běžnému pečivu velmi rychle tvrdne a mělo  by se sníst co nejrychleji a ještě ten samý den.

* Jogurtový dezert, pochoutka- pravý jogurt se vyrábí prokysáním  mléka, smetany směsí dvou druhů bakterií. Trvanlivost takového produktu je ovšem  omezená a tak se často tepelně ošetří termizací. Ta ale všechny živé bakterie  usmrtí.

* Křehčené maso- klidně i čtvrtinu hmotnosti takového masa tvoří voda  a stabilizátory. Křehčí se hlavně kuřecí, krůtí a králičí maso. Vodu ale najdete  i v prodávaném vepřovém či hovězím mase.

* Masný výrobek, polotovar - produkty vyrobené z celého, posekaného  nebo mletého jatečního masa s přídavkem dalších surovin. Problém nastává, když takový produkt vyvolává zdání skutečného masa. Například vepřová kýta na pečení  prodávaná v obchodech Albert je masem pouze z 80 procent. Zbytek je voda a  stabilizátory.

* Pekařský, průmyslový med - rozdíl od medu určeného k přímé spotřebě je v tom, že může obsahovat vyšší obsah vody a snadno podléhá zkvašení. Může jít  o med ze starší sklizně a hodí se pouze k tepelné úpravě.

* Perlivé víno- na rozdíl od klasických šumivých vín se vyrábí pouze  ze stolního vína a bez účasti druhotného kvašení. Bublinky jsou dodány umělým  nasycením oxidem uhličitým. Vína mají nižší tlak a také nižší obsah  alkoholu.

* Výrobek sýrového typu - takzvané alternativní sýry se vyrábějí místo  mléka z rostlinného tuku, škrobu soli a vody. Oproti sýru mají odlišnou chuť i  vůni.

* Zčerstvělá ryba - nejedná se o čerstvou rybu, ta může být udržována  pouze chladem. Zčerstvělá ryba byla ve skutečnosti zmrazena a následně v obchodě pouze rozmrazena a položena na led.

* Opékáček, buřtík, vysočinka apod. - názvy připomínající tradiční české uzeniny nemusí splňovat předepsané jakostní podmínky jako například obsah  masa či tuku.

Máte špatné zkušenosti s nekvalitními potravinami, které v Česku  prodávají obchodní řetězce, překvapilo vás na etiketě složení prodávaných  potravin? Dejte nám vědět na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz s předmětem ČESKÉ  JÍDLO.

 


Zdroj: Lidové noviny, 25. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.12.2025 17:08