Agris.cz - agrární portál

Budoucnost kvót na cukr v EU

27. 3. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Kvótový režim na cukr (a na některé další komodity) existuje v EU již dlouhá desetiletí. Jeho podstatou je to, že EU stanovuje členským státům maximální povolené množství cukru, které se v něm může vyrobit, a státy tuto kvótu rozpočítávají jednotlivým cukrovarům. Kvůli tomu, že kvóta je stanovena nízko, vyhnala EU ceny cukru vysoko.

Současná legislativa, která kvóty nařizuje, vyprší v roce 2015 a Komise navrhla, aby po tomto datu již kvóty na cukr neexistovaly. Proti tomuto návrhu se však postavili evropští výrobci cukru, kteří usilují o pokračování cukerných kvót až do roku 2020.

Evropský parlament při projednávání návrhu hlasoval pro zachování kvót až do roku 2020, aby výrobci neutrpěli značné ztráty s ohledem na investice, které museli vložit. Podle mnohých hlasů však zachování kvót je nevýhodné pro producenty suroviny, spotřebitele a další zpracovatele potravin s obsahem cukru, ale výhodné jen pro výrobce cukru.

Politický tlak působí ve prospěch zachování kvót do r. 2020. Rada ministrů usiluje o to, aby do prosince 2013 byl schválen další balíček ohledně společné zemědělské politiky (CAP), aby nový systém platil od ledna 2014.

Komise navrhla, aby vzhledem k vzestupu cen cukru (v dubnu 2012 se dosáhlo ceny 715 EUR/t cukru, nejvyšší od r. 2006) bylo možno uvést na trh navíc 1,2 mil t. z dovozu i z evropské produkce (nad rámec kvót), a také povolení vývozu 700 000 t navíc v r. 2012/2013.

Další aktuality týkající se trhu s cukrem a cukrovinkami:

- schválení polyglycitolového sirupu do cukrovinek bez cukru,

- zvýšení limitu pro aflatoxiny ve fíkách ze 4 na 10 µg/kg na doporučení CAC,

- vývoj inovovaných cukrovinek (spolupráce univerzit Estonska a Polska) slazených  extraktem rostliny Actinidia z baltské oblasti,

- zpřísnění inspekcí pro výrobce švýcarské čokolády dovážející do USA,

- úsilí o zvýšení limitů pro kadmium v čokoládě s cílem usnadnit export kakaa z produkčních zemí,

- schválení geografického označení původu pro med ze Španělska a sladkých výrobků z Portugalska a Francie,

- stažení z trhu (v Německu) cukrovinek z USA s parafinovým voskem v ostrých barvách (riziko zadušení dětí – porušení směrnice 87/357/EHS),

- zveřejnění předběžného seznamu aromat schválených pro cukrovinky, pečivo a ostatní potraviny,

- opakované posuzování bezpečnosti aspartamu,

- vydání nejnovější informace EFSA o výskytu akrylamidu ve sladkém pečivu,

- opatření pro regulaci importu rostlin a pylu kiwi kvůli riziku přenosu nemoci ohrožující celosvětově pěstování kiwi,

- výzva pro EFSA týkající se zkoumání vlivu neonikotinoidů na mortalitu včel.

Confectionary Production, 78, 2012/2013, č. 9, s. 7-9

Objednávka kopie článku

Další informace:

www.modremoviny.cz: Hynek Fajmon: Eurokvóty na cukr? Zrušit!


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 3. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 20:06