Agris.cz - agrární portál

Tradičních zabijaček v Česku rok od roku ubývá

2. 4. 2013 | ČTK

Tradiční domácí zabijačka se stává na českém venkově stále méně obvyklým jevem. Jitrnice, jelita, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného pašíka si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Zatímco v roce 2000 bylo při domácích porážkách zabito 522.000 prasat, loni to bylo 125.000, vyplývá z údajů, které ČTK poskytlo ministerstvo zemědělství. 

Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa Jana Katiny jsou hlavními důvody ústupu dříve tolik rozšířené tradice venkova zejména změna životního stylu obyvatel a stěhování lidí z vesnic do měst. Na druhou stranu pro určitou část obyvatel měst se účast na zabijačkových hodech na venkově stává určitou formou zážitkové turistiky. Tento trend může do budoucna do jisté míry zbrzdit další propad počtu zabijaček, míní Katina. 

Mění se také forma zabijaček. "Lidé se občas vzdávají té 'špinavé části'," řekl ČTK Josef Borek ze společnosti Krahulík. Přibývá podle něj těch, kteří si koupí již vykrmené prase a to si nechají najatým řezníkem zabít a zpracovat na zabijačkové pochoutky. Tím odpadá nepořádek, zápach a práce spojená s výkrmem zvířete. Jiní lidé si koupí již částečně zpracovanou část prasete a z té si pak nechají udělat masné výrobky. 

Co se týče tradičních zabijačkových produktů, poptávka se prý příliš nemění. Přesto má podle Borka svůj podíl na klesajícím zájmu o zabijačky i změna stravovacích návyků Čechů, zejména mladé generace. "Je to posun od jitrničky k hamburgeru," podotkl s nadsázkou. 

Masokombináty, pro které jsou zabijačky do jisté míry konkurencí, mizení tradice těší. "Obecně lze uvést, že klesající objemy domácích porážek vítáme, protože maso a výrobky odtud pocházející jsou do určité míry zdrojem těchto druhů potravin pro 'černý trh'," podotkl Katina. Podle legislativy je totiž maso z domácí zabijačky určeno ke spotřebě členy domácnosti. Prodávat, ale i bezplatně šířit tyto výrobky předpisy zakazují.

Domácí porážky prasat v České republice 

roktis.kusůtis tun
200052275
200151175
200250373
200350170
200449565
200547860
200637550
200623530
200719225
200818525
200915320
201015220
2011151,415
2012125,013

Zdroj: ministerstvo zemědělství


Zdroj: ČTK, 2. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.12.2025 17:19