Studie: Do USA se dováží rýže s nebezpečným množstvím olova
12. 4. 2013 | ČTK
Rýže dovážená do Spojených států obsahuje nebezpečné množství olova. Vyplývá to z analýzy komerčně dostupné rýže, kterou zveřejnila na svém zasedání oborová organizace amerických chemiků ACS. Některé vzorky dokonce přesáhly i limit takzvaného dočasně tolerovaného celkového příjmu (PTTI), který stanovil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA). Mezi testovanými vzorky byla údajně i rýže dovážená z České republiky, která měla "výrazně zvýšené" hodnoty obsahu olova.
Jak ale ČTK potvrdil mluvčí českého ministerstva zemědělství Jan Žáček, rýže se v Česku vůbec nepěstuje, ani se z Česka do USA nevyváží. "Za tento a za předchozí ukončený marketingový rok nezaznamenala statistika zahraničního obchodu ani kilo rýže vyvážené do USA," podotkl. Pokud se tedy skutečně jednalo o rýži z České republiky, muselo by jít o rýži v Česku balenou, ale původně směrovanou do jiné země než do USA.
FDA se nyní chystá prověřit výsledky výzkumu. Doposud bylo všeobecně známo, že v některých druzích rýže se nachází toxický arzen.
Olovo je stejně jako arzen jedovaté, jeho užívání může poškodit řadu orgánů a také centrální nervovou soustavu. Obzvláště nebezpečné je pro děti, které vlivem vysoké koncentrace olova trpí vážnými vývojovými poruchami.
Jelikož rýže roste v silně zavlažovaných oblastech, je více náchylná ke kontaminaci znečištěnou vodou než jiné obiloviny.
Vědci podle ACS testovali dováženou rýži, kterou zakoupili v místních obchodech. Analýze podrobili vzorky balené rýže z Bhútánu, Itálie, Číny, Tchaj-wanu, Indie, Izraele, České republiky a Thajska. Spojené státy dováží sedm procent své celkové spotřeby rýže, thajský podíl tvoří asi 65 procent amerického importu.
O rýži z Česka tisková zpráva ACS uvádí pouze to, že spolu s italskou nebo indickou obsahovala výrazně vyšší množství olova. Nejvíce toxického prvku našli odborníci u této komodity z Číny a Tchaj-wanu.
Tým Tsanangurayie Tongesayie z univerzity v New Jersey, který výzkum vedl, údajně zjistil, že limit PTTI některé vzorky překročily dvakrát až dvanáctkrát. FDA udává, že zdravotní problémy vyvolává desetinásobné překročení PTTI. Podrobnosti studie vědci zveřejní v odborném magazínu Journal of Environmental Science and Health (Part B).
Zdroj: ČTK, 12. 4. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 18:21
