Virová hepatitida E – možnost nákazy z potravin?
12. 4. 2013 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Virus hepatitidy E je primární původce akutní hepatitidy. Případy onemocnění hepatitidou E ve Francii byly dříve obecně známé jako nemoci dovezené ze zemí s nízkou úrovní hygieny (v těchto zemích došlo k nákaze). Ale v roce 2004 byl zachycen první případ hepatitidy E, kdy onemocněl francouzský pacient, který předtím necestoval do jiných zemí. Několik shluknutých případů hepatitidy E, které se vyskytly ve Francii v roce 2008 a 2009, prokázalo spojení mezi konzumací produktů s tepelně nezpracovanými vepřovými játry a onemocněním. To umožnilo jasně identifikovat vepřové maso jako vektor (přenašeč) viru hepatitidy E. Úřad ANSES zveřejnil několik hodnocení týkajících se tohoto rizika a dále se podílí na vývoji detekčních metod. Nejnovější stanovisko francouzského úřadu ANSES znovu hodnotí možnosti pro zajištění optimálně řízeného měření v různých fázích výroby a přípravy; a dále zdůrazňuje nutnost zajištění efektivní informační kampaně pro konzumenty a profesionály ve zdravotnictví (speciálně v místech s vysokou prevalencí) o rizicích spojených s konzumací produktů vyrobených z tepelně nezpracovaných vepřových jater (např. klobásky figatelli vyrobené z vepřových jater a z vnitřností).Zdroj: ANSES (Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, bezpečnost a ochranu zdraví)Další informace:
Virová hepatititda typu E
Zdrojem infekce může být jak nemocný člověk, tak i zvíře, proto je potřebné upozornit na možnosti přenosu tohoto onemocnění.
Za rizikové faktory jsou považovány zejména:
- kontaminace potravin záplavovou vodou, pití kontaminované vody
- konzumace jelit, steaků, paštik a jiných masných výrobků s nedostatečnou tepelnou úpravou
- nákup masných výrobků vyrobených v nestandardních podmínkách (například při domácích zabijačkách, zvěřinových hodech)
- nedostatečný oplach zeleniny hnojené organickým hnojivem (prasečí hnůj)
Nejlepšíochranou proti tomuto onemocnění je prevence. Je tedy velmi důležité nepít vodu z neznámých zdrojů, nekonzumovat potraviny neznámého původu a při sebemenším podezření zajistit jejich důkladnou tepelnou úpravu.
Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 4. 2013
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.12.2025 18:21
