Agris.cz - agrární portál

Předpisy pro farmáře zpracovávající své výpěstky zjednoduší

21. 4. 2013 | ČTK

Přísné předpisy pro farmáře, kteří na svých hospodářstvích přímo zpracovávají své výpěstky na potraviny, by měly nejpozději od ledna 2015 zjednodušit. ČTK to dnes řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Nesrstová. Zjednodušení má být součástí vyhlášky související s novelou zákona o zemědělství, který připravuje ministerstvo zemědělství (MZe). 

"V současné době svaz PRO-BIO řeší ten problém, že mnoho českých producentů, kteří v malém produkují něco rostlinného původu, ať už se jedná o zelí,okurky, müsli či sušené ovoce, musí splňovat stejné podmínky jako velké potravinářské firmy," uvedla Nesrstová. Zmírnění legislativy se má týkat farem bez rozdílu, zda hospodaří v režimu ekologického zemědělství nebo klasicky. 

"Často ty nároky, které se na ně kladou, jdou při vyčíslení až do několika milionů, což malý producent, který má obrat třeba 600.000 korun ročně není v životě schopen splnit," podotkla s tím, že v zahraničí malí zpracovatelé běžně zpracovávají své výpěstky, aniž by jim stát přísnými předpisy znepříjemňoval život. 

"Z tohoto důvodu svaz inicioval na ministerstvu zemědělství přípravu zjednodušení legislativy," podotkla. Malý farmář by měl podle návrhu mít možnost zpracovat a prodávat výrobky vlastní produkce a stát by na něj neměl klást žádné zvýšené nároky. 

Návrh vzniká ve spolupráci s producenty, kteří již své výpěstky zpracovávají nebo se k tomu chystají a zohledňuje jejich požadavky. "Oni nemají potřebu něco podvádět, nebo něco dělat špatně, ale nejsou schopni vynaložit takové finanční prostředky, aby toto zabezpečili," poznamenala Nesrstová s tím, že změna legislativy by podle představ svazu měla výrazně rozšířit nabídku bioproduktů rostlinného původu. Stát již v nedávné minulosti výrazně zjednodušil možnost faremního zpracování u živočišných produktů. "Změkčovací vyhláška" má začít platit s novým zemědělským zákonem, který by měl podle Nesrstové vstoupit v platnost nejpozději v roce 2015. 

V Česku v posledních letech rychle přibývají například malé mlékárny. Jejich pomocí si zemědělci zajišťují odbyt mléka a zlepšují bilanci hospodaření. Za poslední dva roky začalo na tuzemských farmách pracovat více než pět desítek malých mlékáren, zatímco v předchozích letech jich fungovalo jen deset, vyplývá ze statistik Svazu faremních zpracovatelů (SFZ).


Zdroj: ČTK, 21. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 11:53