Agris.cz - agrární portál

Jihočeští rybáři vysadí pod přehrady přes 100.000 lipanů

22. 4. 2013 | ČTK

Jihočeští rybáři chtějí vrátit lipana podhorního do revírů postižených kormorány. Zatímco do každého z více než 50 pstruhových revírů jich vysadí zhruba po 2500, pod přehrady v rámci projektu Lipan 2016 letos poputuje přes 100.000 čtvrtročků a ročků. Prvních 20.000 z Pstruhařství Kaplice tam vysadí ve čtvrtek. Nejvíce zimující kormoráni zdecimovali řeku Vltavu pod Lipnem, Malši pod Římovem a Blanici pod Husincem, řekl ČTK předseda Českého rybářského svazu Milan Hladík.    

"Chtěli bychom během příštích čtyřech pěti let intenzivně vysazovat do těchto revírů násadu lipana v různé věkové struktuře s cílem nastartovat původní populaci, která byla na přelomu tisíciletí de facto úplně zlikvidována zimujícími kormorány," uvedl Hladík. Přemnožení kormoráni byli letos vyňati z chráněných druhů a je možné kromě doby hájení pořádat jejich odstřely, proto nastala vhodná doba vynaložit větší finanční prostředky na obnovu generačních hejn ryb, vysvětlil.    

Do revírů poputují různé věkové kategorie lipanů. "Jednak máme připravený projekt na vysazování takzvaného rychleného čtvrtročka, to je ryba, která je odchovaná po výtěru na malých rybníčkách na polopřirozené potravě a zároveň se živí planktonem. Koncem června nebo v červenci jsou tyto rybičky, které mají tak pět centimetrů, vysazené do revírů a podle odborníků z Jihočeské univerzity by právě ony měly mít největší šanci se v revíru uchytit," uvedl Hladík. Čtvrtročky pak doplní ročci, ryby z loňského roku, které rybáři krmí i přes zimu, aby dosáhly větší velikosti. "Pod přehrady ale poputují i ryby starší, abychom vyzkoušeli, co je pro revíry nejlepší," dodal Hladík.   

Jihočeský územní svaz ČRS se podle něj snaží podporovat všechny původní druhy ryb. V porovnání se zbytkem rybářského svazu zavedl celoroční hájení parmy, nebo třeba okouna v jarním období, míra lipana je na jihočeských pstruhových i mimopstruhových vodách namísto třiceti 40 centimetrů a míra pstruha byla zvýšená o pět na 30 centimetrů. "Tato opatření mají za cíl ochránit generační ryby a podpořit jejich přirozenou reprodukci. Ta nikdy nemůže být dostatečně nahrazena umělým vysazováním," zdůraznil Hladík.  


Zdroj: ČTK, 22. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 11:25