Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina má devět výrobků z hradeckého kraje

25. 4. 2013 | ČTK

Značku Regionální potravina v Královéhradeckém kraji v letošním čtvrtém ročníku soutěže získalo devět výrobků. Mezi oceněnými jsou například Deštenský chléb z pekařství Karla Reznera, pivo Rychnovský kaštan z Podorlického pivovaru či Hovorkovy hořické trubičky. O značku Regionální potravina se letos ucházelo 115 produktů od 41 výrobců. ČTK o tom dnes informoval Ivo Konopa z hradecké Agrární komory, která soutěž v regionu koordinuje. 

Značka Regionální potravina patří do kampaně, pomocí které ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s potravinami z jednotlivých krajů. Ocenění mají od odborné poroty získávat regionální výrobky vysoké jakosti a výjimečných chuťových vlastností. Značku mohou na čtyři roky dostat pouze malé a střední firmy, které mají nejvýše 250 zaměstnanců. 

Hradecký kraj byl prvním v zemi, kde se o letošní ocenění Regionální potravina soutěžilo. Letos nově oceněné výrobky budou v celé ČR známy do konce června. Zatím ocenění v ČR dostalo asi 280 produktů. 

Regionální potravinářskou soutěž od roku 2006 pořádá i Královéhradecký kraj. Klání, v němž o oceněných rozhodují hlasy veřejnosti, se každoročně účastní kolem 40 firem. Poslední titul Potravinář roku 2012 získala Pekárna Lično, ocenění Potravina roku má od loňska několik regionálních výrobků, například firma Niva za stejnojmenný sýr či firma Zepo Bohuslavice za tlačenku. 

V hradeckém kraji není, s výjimkou cukrovaru České Meziříčí, potravinářská firma celostátního významu. Velké potravinářské podniky po roce 1989 většinou skončily, z větších zůstaly například masokombináty Skaličan a Jičín či Pivovar Náchod. Skončily mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově, Novém Bydžově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku či konzervárny Koli Holding z Nového Města nad Metují.

Oceněné výrobky v soutěži Regionální potravina 2013 v Královéhradeckém kraji:

 Kategorie:Oceněný výrobek a výrobce:
1.Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených masKrkonošský sulc - Zvičinské uzeniny a lahůdky s.r.o.
2.Masné výrobky trvanlivéKnížecí uherská klobása - Skaličan a.s.
3.Sýry včetně tvarohuPlotišťské tajemství - František Kejklíček
4.Mléčné výrobky ostatníTvarohový dezert - Petr Sokol
5.Pekařské výrobky včetně těstovinDeštenský chléb- Karel Rezner
6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinekHovorkovy hořické trubičky - Milan Hovorka
7.Alkoholické a nealkoholické nápojeRychnovský kaštan 11° - Městský Podorlický pivovar s.r.o.
8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměRakytník ovocná náplň - Ing. Pavel Cvrček
9.OstatníPředměřická mouka pšeničná světlá hladká - Mlýny J. Voženílek spol. s r.o.

zdroj: ministerstvo zemědělství


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.12.2025 18:33