Agris.cz - agrární portál

V Lošticích byla zahájena stavba muzea tvarůžků

29. 4. 2013 | ČTK

Společnost A.W., která je jediným výrobcem Olomoucký tvarůžků, minulý týden zahájila v centru Loštic na Šumpersku stavbu muzea. Do expozic mapujících historii výroby tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma firma s pomocí evropských dotací investuje bezmála 17 milionů korun. Stavba nového muzea má být dokončena příští rok na jaře. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici.

Společnost A.W. v projektové dokumentaci zaslané úřadům oznámila, že muzeum vznikne v domě sousedícím s výrobním areálem. Projekt počítá s vybudováním devíti výstavních místností, depozitáře a recepce. Muzeum bude mít zhruba pětkrát větší plochu než současná expozice v Lošticích, která letos zůstane v provozu, a vybudován bude i bezbariérový přístup.    

"V dosavadních prostorách není možno návštěvníkům poskytnout nejen vyšší komfort, ale ani prezentaci rozsáhlého sbírkového fondu na úrovni moderního výstavnictví," zdůvodnila firma A.W. na svých internetových stránkách stavbu nového muzea.    

Mluvčí Regionálního operačního programu Střední Morava (ROP) Renata Škrobálková dnes ČTK řekla, že vedení ROP novému muzeu tvarůžků schválilo sedmimilionovou dotaci, protože projekt pomůže do Loštic přilákat více turistů. V muzeu zároveň vzniknou tři nová pracovní místa.    

Muzeum Olomouckých tvarůžků bylo v areálu firmy A.W. otevřeno v roce 1994 a jeho návštěvnost od té doby roste. V roce 2011 loštické muzeum navštívilo 13.363 lidí, kterých bylo meziročně o 3000 více. Údaje o loňské návštěvnosti zatím nebyly zveřejněny.    

Výroba tvarůžků je pro Loštice důležitá. Město s 3000 obyvateli, které se pyšní titulem "metropole tvarůžků", díky slavnému sýru každoročně navštíví několik tisíc turistů. V Lošticích je muzeum tvarůžků, místní restaurace nabízejí tvarůžkové speciality a lidé mohou navštívit i tvarůžkovou cukrárnu.    

Společnosti A.W. se daří, předloni zvýšila prodej tvarůžků z 1800 tun v roce 2010 na téměř 1960 tun. Tržby společnosti vzrostly o 11 procent na 255 milionů korun. Loňské výsledky vedení společnosti dosud nezveřejnilo.    

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ale oproti dnešnímu strojovému zpracování vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Tvarůžky z Loštic získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o jejich zařazení na unijní seznam usilovali šest let. Problém byl v tom, že Němci a Rakušané chtěli, aby právo vyrábět tyto tradiční potraviny měli i potomci sudetských Němců, kteří dnes žijí v Německu a Rakousku.


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.12.2025 01:48