Agris.cz - agrární portál

Do toků na severu Čech dnes přibylo 220.000 malých lososů

6. 5. 2013 | ČTK

Do toků na severu a západě Čech dnes přibylo 200.000 malých lososů. Do řeky Kamenice v Ústeckém kraji, Ještědského potoka v Libereckém kraji a Libockého potoka v Karlovarském kraji je vypustili správci Národního parku České Švýcarsko, rybáři i zájemci z řad veřejnosti včetně dětí. V národním parku lososy vypouštějí už 15 let, řekl ČTK ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Dospělé ryby se do tamních řek už pravidelně vracejí. 

"První menší pokusy byly v roce 1998. Po roce 2000 se vypouští řádově statisíce lososů každý rok," upřesnil Benda. Dnes vypouštěné rybky byly podle něj staré jen několik dní, měřily přibližně centimetr. U Dolského mlýna v údolí řeky Kamenice nedaleko Jetřichovic na Děčínsku je vypouštělo i několik rodin s malými dětmi.    

Ryby, které se nestanou potravou jiných, prožijí prvních několik let v Kamenici a jako dospělé je čeká dlouhá cesta Kamenicí do Labe a Labem do moře. Rozmnožit se připlují opět na sever Čech, na místa, kde rostly. Prvního lososa, který se do Kamenice vrátil, rybáři pozorovali v roce 2002. Posledních několik let se vracejí častěji, vloni se jich podařilo zdokumentovat pět.    

Losos byl v Česku vyhubený, posledního spatřili rybáři před začátkem projektu jeho návratu do českých řek v 50. letech. Přitom ještě v roce 1930 byl poměrně obvyklou rybou. Na Labi ale v roce 1935 postavili migrujícím lososům do cesty Masarykova zdymadla na ústeckém Střekově, což rybám velmi znesnadnilo návrat na místa tření v řekách, jako je Kamenice.    

Letos čeští správci národního parku společně s rakouskými odborníky zkusili do řek umístit také inkubátory na rybí potěr. Do nich dali jikry lipanů podhorních, v budoucnu by ale mohly sloužit jako další možnost pro vysazování lososů. Teď se kupují malé rybky vypouštěné na jaře a na podzim v líhni v Německu.

"Mohla by to být velice efektivní metoda, jak těm lososům pomoci," uvedl Benda. Vysvětlil, jak dřevěná bedna ponořená do řeky funguje. "Do inkubátoru se dají jikry a lososi se vylíhnou uvnitř. Takže už od začátku jsou v řece, kde je chceme mít. Inkubátor se pak otevře a plůdek se rozplave do vody," řekl s tím, že o jejich použití pro jikry lososů rozhodne zkušenost s lipany.


Zdroj: ČTK, 6. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 21:27