Agris.cz - agrární portál

Sledujte život jelenů v Doupovských horách

14. 5. 2013 | Agris

Na internetu je dostupný nový portál ZVĚŘ ONLINE, kde můžeme téměř  v reálném čase sledovat život jelenů, siků a divočáků označených GPS obojky. Sledovaní jedinci jsou z oblasti Doupovských hor a Šumavy. Portál je dostupný na adrese zver.agris.cz.  

Celý projekt začal již v roce 2009, kdy se Vojenské lesy a statky ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze  rozhodly sledovat jeleny sika pomocí GPS telemetrie. To spočívalo v označení jelenů obojky vybavenými GPS zařízením umožňujícím sledování jejich pohybu. Data tehdy byla stahována v pravidelných intervalech (např. měsíčních), ale uživatel neměl on-line přístup k informaci, kde se zvíře nachází. V roce 2010 se ovšem objevily obojky s modulem GSM. Ten si můžeme představit jako standartní mobilní telefon. V obojku je zabudována SIM karta a ta odesílá aktuální polohu pomocí SMS uživateli.

Tato data jsou využívána především pro zkoumání života  zvěře ve vztahu k působeným škodám na lesních a zemědělských porostech a šíření nepůvodních druhů. Jsou ale také dostupná prostřednictvím portálu " ZVĚŘ ONLINE " široké veřejnosti pro možnost sledování životních návyků sledovaných druhů. V současné době je možné sledovat 25 kusů jelení zvěře v Doupovských horách a také šesti divočáků na Šumavě.  

Vývoj a provoz portálu je na České zemědělské univerzitě v Praze zabezpečen spoluprácí  Katedry myslivosti a lesnické zoologie Fakulty lesnické a dřevařské a Katedry informačních technologií Provozně ekonomické fakulty.

zver.agris.cz


Zdroj: Agris, 14. 5. 2013





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 10:48